open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
HDZ-ov sekretar zabranio CIK-u da održe konferenciju za medije u zgradi Parlamenta BiH
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine svoje redovne konferencije za medije na dan izbora održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. To ovaj put, čini se, neće biti tako, a razlog je protivljenje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
14.10.2020. u 11:22
get url
text

Naime, sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marin Vukoja je, saznaje Faktor, odbio potpisati saglasnost da se CIK-u na korištenje ustupi sala u kojoj se tradicionalno održavaju izborne konferencije za medije te institucije.

Vukoja je na poziciju sekretara Zastupničkog doma ponovo imenovan 18. decembra 2019. godine na prijedlog HDZ-a BiH.

HDZBiH se, podsjetit ćemo, protivi aktuelnom sazivu CIK-a, nakon što je odlukom Zastupničkog doma smijenjen Stjepan Mikić, nekadašnji šef Kabineta Dragana Čovića. Na njegovo mjesto je imenovan Željko Bakalar.

Zastupnički dom je 11. marta ove godine smijenio i Branka Petrića i Novaka Božičkovića, koji su važili za kadrove bliske Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a na njihove su pozicije imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ napustili sjednicu, Krišto izjavila da "ovo nije samo politička kriza nego i upitnost budućnosti BiH"

U međuvremenu su SNSD i HDZBiH blokirali usvajanje Budžeta institucija BiH za 2020. godinu, čime su čak doveli u pitanje održavanje ovogodišnjih Lokalnih izbora u BiH.

Te stranke su spomenutim odlukama Zastupničkog doma izgubile kontrolu nad CIK-om, s obzirom da su četiri člana bliska SNSD-u i HDZ-u BiH u dosadašnjem periodu redovno preglasavanjem donosili odluke u korist tih stranaka.

Protivljenju novom sazivu CIK-a svjedoče i izjave zvaničnika SNSD-a i HDZ-a BiH, koji još od marta dovode u pitanje legalitet novih članova. Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto je u martu čak zaprijetila da je smjenom članova CIK-a i imenovanjem novih "dovedena u pitanje budućnost BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.