open-navfaktor-logo
search
Svjetlo i mrak
HDZ-ova podrška zločincu iz Ahmića i ustašama: Čavara na dočeku Kordića i na misi za Bleiburg
Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u razgovoru za Faktor kazao je, između ostalog, da je "komemorirati žrtve blajburških događaja, bez uvažavanja i jasnog ekspliciranja konteksta, kako to čini Andrej Plenković i društvo, Katolička crkva i desni politički krugovi, besramna manipulacija“.
18.05.2020. u 18:27
get url
text

VEZANI TEKST- Ivo Josipović za Faktor: Ustaška zmija još sikće, zašto kardinal Puljić ne održi misu za dalmatinske partizane

- Kancelarka Njemačke Angela Merkel, pa i predsjednik Zoran Milanović, stvari su postavili u ispravan kontekst. Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svjetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni Crkva - nema dileme Josipović.

Josipović smatra da nije slučajno Sarajevo izabrano za sjećanje na Bleiburg.

- Posebno je opasno kada se to "ne zna" prakticira u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, nažalost, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i ova generacija pamti. Opasno je i neodgovorno. Ili je dio političkog koncepta koji želi destabilizirati BiH – poručio je Josipović.

A upravo na misi u sarajevskoj Katedrali u subotu, 16. maja, među vjernicima nije slučajno bio i predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.  

Isti onaj Čavara koji je uz svog stranačkog šefa Dragana Čovića prije šest godina u Busovači dočekao ratnog zločinca Darija Kordića, kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima.

Ushićeno dočekujući Kordića, Čavara je negirao zločin u Ahmićima, te podržao zločinca i njegova zlodjela, šaljući tako poruku kako BiH nije održiva kao multietnička država.  

Šest godina poslije, među 20 "odabranih vjernika" u sarajevskoj Katedrali našao se i, ko drugi, nego Čavara.

Baš Čavara, kao i predsjednik matične mu stranke Dragan Čović, perjanice su politike kojoj je cilj destabilizacija države Bosne i Hercegovine, a što je dirigovano direktno iz Zagreba.

Subotnja misa za žrtve Bleiburga u Sarajevu koju je predvodio kardinal Vinko Puljić organizirana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, supokrovitelj je Čovićeva privatna nevladina organizacija HNS, a u skladu sa Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.