open-navfaktor-logo
search
Požari
HDZ-ovci i načelnici iz Hercegovine negoduju zbog Dodika: Na kojem su mu mjestu ljudski životi?
Šest gradova u Hercegovini tražilo je i traži pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara, ali pomoć ne stiže jer član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ne želi da se izjasni o "dizanju" helikoptera stavljajući tako svoju politiku iznad domova građana pa i života.
12.08.2021. u 13:35
get url
text

Široki Brijeg, Tomislavgrad, Stolac, Neum, Livno uputili su zahtjeve za angažman helikoptera Oružanih snaga. Saglasnost na pristigle zahtjeve su jučer dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali Dodik šuti i danas. I Jablanica je danas zatražila istu pomoć. 

VEZANI TEKST – Hercegovina čeka helikoptere OSBiH: Komšić i Džaferović dali saglasnost, Dodik šuti

Stranke iz RS-a, na čelu sa Dodikom kao liderom SNSD-a, odlučile su da će od 26. jula bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine, pa orilo-gorilo. A gori.

Imajući u vidu česte izjave da SNSD i HDZBiH dijele iste vrijednosti, te imajući u vidu podršku koju pružaju jedni drugima, zanimalo nas je šta na sve imaju za reći kadrovi HDZ-a BiH, stranke koja ima rukovodeće pozicije u većini požarom ugroženih općina i gradova.

Mijo Matanović, zastupnik HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, bio je jedini HDZ-ov parlamentarac koji nas nije ignorirao. Zanimao nas je njegov stav o tome da šest gradova treba pomoć u gašenju požara, a Dodik ne daje saglasnost.

- Naravno da to nije uredu. Treba omogućiti da se desi što manje materijalne štete, a pogotovo da ne bude ljudskih žrtava. Bojim se da ta odluka o bojkotu institucija BiH nije jedini razlog – stava je Matanović.

Pitali smo ga šta bi još mogao biti razlog.

- Cjelokupno stanje, i pored odluke o tom bojkotu, ne ide kako bi trebalo. Danas se može samo nagađati šta je u pitanju – dodao je Matanović.

Dragan Jurković (HDZBiH), načelnik Neuma, također je istakao da ta odluka nije uredu.

- Mislim da su životi ljudi i imovina prioritet, a da bi to trebalo biti iznad svih blokada, te da bi se oko toga trebali svi složiti. Također prava i iskazivanje određenog nezadovoljstva bi trebalo rješavati u državnim institucijama – rekao je Jurković.

VEZANI TEKST – Vatra ugrozila kuće: Kiša ugasila požar na Roškom Polju kod Tomislavgrada

Ivan Buntić, načelnik Tomislavgrada, koji je na poziciju došao kao kadar Hrvatskog nacionalnog pomaka, istakao je da od ljudskih života nema ništa važnije.

- U visoku politiku se ne miješam. Slali smo dva-tri puta zahtjev kada je gorjelo. U ovakvim stvarima ne smije biti visoka politika važnija od ljudskih života. A bilo je blizu – dodao je Buntić.

Dok je Tomislavgrad čekao pomoć bh. Oružanih snaga, kanadere im je dva dana zaredom slala Hrvatska. Jedan požar je stao zahvaljući - kiši.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.