open-navfaktor-logo
search
Za evropsku jesen
Historijska bitka Sarajeva: Celtic nije nepobjediv!
Sarajevo večeras protiv škotskog velikana Celtica igra historijsku utakmicu za plasman u grupnu fazu Evropske lige.
01.10.2020. u 08:17
get url
text

Nije riječ o onoj dosadnoj i izlizanoj floskuli od koje se mnogima diže kosa na glavi. Dvoboj je zaista historijski jer prvak naše države ima šansu da osigura evropsku jesen, što niko nije uspio od nezavisnosti Bosne i Heregovine.

Kako navijači ne bi bili u zabludi, zadatak neće biti uopće lagan, već nasuprot. Celtic u meč ulazi kao apsolutni favorit, kao ekipa koja ima evropski renome i ogromno iskustvo igranja takmičenja pod kišobranom UEFA-e.

Celtic je i prošle sezone nadigrao Sarajevo, zaustavivši Bordo tim u prvom pretkolu Lige prvaka. U glavnom gradu BiH bilo je 1:3, a revanš u Glasgowu pripao je Škotima 2:1.

No, ovoga puta okolnosti su nešto drugačije. U kvalifikacijama za Evropsku ligu igra se jedan meč, Sarajevo je domaćin, a sigurno da nije ni impresionirano ekipom Celtica kao što je bio slučaj prošle godine.

VEZANI TEKST - Može li Sarajevo skinuti Bosnu i Hercegovinu s "crne liste" UEFA-e?

Vinko Marinović ne može računati na izuzetno bitnog Amara Rahmanovića, koji je "pocrvenio" protiv Budućnosti. U tim se vraćaju Miličević i Jukić, a mnogo se očekuje i od Sušića. Kod Škota nedostaje golgeter Albian Ajeti.

- Spremni smo za utakmicu sa Celticom koji je vrlo kvalitetna ekipa sa velikim brojem reprezentativaca. Znamo jako mnogo o njima. Ova ekipa je dosta promijenjena, ima mnogo novih igrača, a igraju i u drugačijem sistemu. Puno šutiraju, imaju tu sposobnost i moramo biti vrlo oprezni i koncentrisani - kazao je Vinko Marinović, trener Sarajeva, dodavši kako se ne opterećuje pričama da je Celtic favorit.

Sarajevo će vjerovatno zaigrati u sastavu: Kovačević, Oremuš, Šerbečić, Miličević, Pidro, Đokanović, Pejović, Sušić, Fanimo, Tatar, Ahmetović.

Da se vratimo i na floskule s početka teksta. Očito da se u Bordo timu nadaju kako na kraju neće morati "izvlačiti pouke" i "učiti na sopstvenim greškama", već da će to prepustiti Škotima.

Veliki motiv sa fudbalere Sarajeva sigurno predstavlja i nagrada od 2,9 miliona eura, koliko dobija učesnik grupne faze Evropske lige.

Utakmicu pred praznim tribinama Bilinog polja sudi francuski arbitar Benoît Bastien.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.