- Kao krovna politička institucija Hrvata u BiH, HNS BiH pruža punu podršku predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamskog terorizma. Hrvati Bosne i Hercegovine osjetili su posljedice ekstremnog islamističkog djelovanja tokom rata u BiH 1992-1995, a naročito kroz teroristički napad auto-bombom u Mostaru 1997., ubistva hrvatskih policajaca u srednjoj Bosni, te ubistvom članova katoličke porodice Anđelić na Badnjak 2002. - navode iz HNS-a.

Kako su istaknuli, Hrvati u Bosni i Hercegovini predvodnici su europskog puta te zemlje.

- Duboko vjerujemo kako, zajedno s našim partnerima iz EU možemo pomoći da se prostor Europe koji je i svojevrsna kolijevka zapadne civilizacije, može održati kao sjecište različitih kultura i religija koje će biti spremne prihvatiti europski način života.

Narodu Francuske, a posebno porodicama žrtava ovog terorističkog čina, Hrvatski narodni sabor izražava najdublje saučešće i istinski žalimo zbog toga što im je islamski terorizam oduzeo najmilije. Naše suosjećanje je tim veće posebno zbog toga što smo tokom i nakon rata u Bosni i Hercegovini i sami doživjeli i osjetili posljedice islamskog terorizma - navode iz HNS-a BiH.