Usvojio je i deklaraciju u kojoj je izrazio "privrženost hrvatskog konstitutivnog naroda i krovne političke organizacije Hrvata u BiH temeljnim evropskim vrijednostima i ustavnim načelima BiH te nedvosmislenu opredijeljenost punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO)".

Kako se dalje navodi u deklaraciji, HNS BiH će se u svome radu nastaviti zalagati za daljnju decentralizaciju političke, fiskalne i ekonomske moći sukladno zahtjevima za integriranjem BiH u EU.

HNS BiH je "upozorio kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskog naroda u BiH".

- HNS BiH ostat će posvećen procesu ustavne reforme i izmjena Izbornog zakona BiH u skladu s natkrovljujućim načelima Daytonskoga sporazuma i Ustava BiH, odlukom Ustavnoga suda u predmetu U-23/14 ("Ljubić") i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, čime će se osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana u BiH.

Ograničene promjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona BiH moraju osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim nivoima u BiH, u tijelima i institucijama ustavno namijenjenim legitimnom demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda -poručili su iz HNS-a.

HNS BiH podsjeća da je "u proteklom pregovaračkom razdoblju Venecijanska komisija pozitivno ocijenila prijedlog pregovaračkoga tima HNS-a BiH za ograničenu izmjenu Ustava BiH za Predsjedništvo i Dom naroda BiH".

Svi budući pregovori, navodi se u Deklaraciji, moraju biti vođeni isključivo s ciljem opstojnosti i uspostavljanja potpune političke ravnopravnosti Hrvata s drugim konstitutivnim narodima u BiH.

- Sadašnji sastav klubova konstitutivnih naroda u suprotnosti je s načelima definiranim odlukama Ustavnoga suda BiH. HNS BiH smatra kako je potrebno uspostaviti potpuno novi model popunjavanja klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH, kako bi se u cijelosti implementirala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu U-23/14 - smatraju u HNS-u.

U deklaraciji se navodi kako će HNS BiH dosljedno poštovati postojeći institucionalni i teritorijalni integritet BiH te da, s tim u vezi, BiH mora slijediti primjer evropskih država koje svoj poredak temelje na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, koja je dio europske pravne stečevine, i koja omogućuju usklađivanje kolektivnih prava s individualnim, ljudskim i građanskim pravima i slobodama.

Posebno poglavlje je posvećeno demografiji i "opstojnosti Hrvata u BiH", ali i obrazovanju u kojem se navodi da će se "HNS BiH i njegovi legitimni politički predstavnici lokalne samouprave i kantona zalagati za školstvo i obrazovanje na hrvatskome jeziku i u skladu s hrvatskim programom te sukladno međunarodnim standardima".

- Kao suveren narod u BiH, Hrvati imaju pravo na školstvo i obrazovanje na hrvatskome jeziku i po hrvatskom programu. Očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta u školstvu i obrazovanju ne ugrožava identitet drugih konstitutivnih naroda i manjinskih zajednica u BiH - navodi se.

U deklaraciji se ponovo spominje javni RTV servis na hrvatskom jeziku.

- HNS BiH će nastaviti snažno se zalagati za osnivanje javnoga RTV servisa koji program emitira na hrvatskom jeziku i s programskim sadržajima koji objektivno i afirmativno reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH, koji ga u njegovim specifičnostima čine prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u medijskom prostoru BiH - navedeno je u Deklaraciji.

Kompletan tekst deklaracije HNS-a BiH možete pogledate na linku.