open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FK Sarajevo
Hoće li biti rekonstrukcije, Mirvić poručio: Neću investirati u prazan stadion
Rekonstrukcija Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", pompezno najavljivana nakon potpisivanja ugovora između FK Sarajevo i Općine Centar 1. maja prošle godine, još nije počela.
23.03.2022. u 21:05
get url
text

Od potpisivanja ugovoraq do danas u FK Sarajevu, između ostalog, došlo je smjene uprave, promjene vlasnika... a  indikativna je i nedavna izjava sadašnjeg predsjednika FK Sarajeva Ismira Mirvića kako "neće investirati u prazan stadion".

Mnogi će protumačiti da Mirvićeve riječi nisu dirktetno vezane za samu obnovu stadiona i ugovor koji su potpisali Sabrina Buljubašić, tadašnja generalna direktorica Bordo kluba i Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, odnosno da su više upućene navijačima i pokušaj su da se oni animiraju kako bi ih bilo što više na tribinama. 

VEZANI TEKST - FK Sarajevo i Općina Centar potpisali ugovor o zakupu stadiona Koševo

No, činjenica je da se klub ugovorom obavezao da će u periodu od 10 godina svoja sredstva investirati u modernizaciju stadiona i osposobiti ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona, a u skladu s važećim Regulacionim planom Zetra-zona sporta i rekreacije, te idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem.

Iako je ugovor potpisan, tada FK Sarajevo nije preuzeo stadion. Općina Centar izmijenila je rok za preuzimanje stadiona koji se produžava najkasnije do 30. juna ove godine.

Javni poziv za izvođenje radova na stadionu Koševo raspisan je još 2020. godine, a procijenjena vrijednost nabavke iznosila je 1.620.000,00 KM bez uključenog PDV-a.

VEZANI TEKST - Procijenjena vrijednost nabavke 1,62 miliona KM: Nastavak modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase"

Također, budžetom Općine Centar za 2022. godinu za rekonstrukciju stadiona Koševo planirano je 200.000 KM.

Saopćeno je to početkom godine iz ove općine, uz najavu da će sredstva biti operativna po usvajanju budžeta. Općina će novac ulagati u skladu sa dinamičkim planom, odnosno na osnovu dogovora sa predstavnicima FK Sarajevo.

Budžet Općine usvojen je krajem januara. Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo 20. januara Prijedlog budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu.

No predsjednik FK Sarajevo obratio se navijačima uoči susreta 23. kola Premijer lige rekavši:

- Mi imamo samo jedan stadion, ali stadion nema nas. Svi vole Sarajevo, a malo ko ga podrži ili dođe na utakmicu. Ja neću investirati u prazan stadion. Kada Sarajevo igra, ide se na Koševo. Dođite, podržite nas. Izgovora nema, ili si s nama ili protiv nas.

Na pitanja Faktora Mirvić nije želio dati komentar.

Također, do zaključivanja ovog teksta na pitanja o rekonstrukciji stadiona nismo dobili odgovor od kluba, kao ni Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.