open-navfaktor-logo
search
Silovanje Statuta ili razuma
Hoće li se OHR upustiti u igranku pri izboru gradonačelnika Mostara?
- Konsultacije su u toku, sigurno ćemo reagirati - riječi su to Valentina Inzka, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a koje prenosi N1. 
08.02.2021. u 14:26
get url
text

Inzko je, kako N1 navodi, upitan u vezi s prvim krugom izbora za gradonačelnika Mostara. Glasanje je bilo javno, jer je tako odlučilo Gradsko vijeće na sjednici.

Međutim, šta će na kraju značiti Inzkovo "sigurno ćemo reagirati" saznat ćemo uskoro. Ukoliko se umiješa Ured visokog predstavnika, jer kako pojedini tumače, nije ispoštovan Statut Grada Mostara kojim je definirano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem, a na način da naloži tajno glasanje i da proceduru izbora gradonačelnika vrati na početak, tek tada bi se izbor mogao zakomplicirati. 

VEZANI TEKST - Vreli februar u Mostaru, Marić kategoričan: Ako se OHR sada umiješa u izbor gradonačelnika onda su u pitanju ozbiljne igre

Kako je uopće došlo do javnog glasanja?

Vijećnici probosanskih stranaka Adil Šuta, Arman Zalihić i Salem Marić na početku su insistirali da glasanje od prvog kruga bude javno, dok je Slaven Bevanda (HRS) bio zagovornik tajnog glasanja. Na kraju je većinom glasova (tri protiv i jedan suzdržan) odlučeno da se glasa javno. 

Da cijela priču u vezi s izborom gradonačelnika dovedu do potpunog apsurda, potrudili su se Zalihić i BH Blok. Iako su podržali javno glasanje za gradonačelnika, oni su istovremeno tražili od OHR-a da reagira i poništi takvo glasanje. 

Zalihić je to potvrdio u TV duelu sa Marićem prije tri dana. 

- Tražili ste od OHR-a da bude tajno glasanje - konstatovao je Marić, na šta je Zalihić odgovorio: 

- Ne može se silovati Statut i Poslovnik! Šta je sporno?

VEZANI TEKST - Koalicija za Mostar i BH blok zagovaraju javno glasanje za gradonačelnika

Dakle, BH blok je i u ovom slučaju sve vrijeme igrao dvostruku igru, pa se i sad nadaju da će OHR glasanje vratiti na početak, pri čemu BH blok i dalje insistira da njihova Irma Baralije bude izabrana za gradonačelnicu. Od tri kandidata za gradonačelnika, Baralija je na izborima imala daleko najmanje glasova, a u prlikom glasanja u prvom krugu u Gradskom vijeću nije dobila podršku ni svih vijećnika iz koalicije kojoj pripada - BH bloka. 

- Neće OHR do srijede ništa uraditi! Osjećam da ćete ipak glasati za Zlatka - kazao je Marić nedavno u TV sučeljavanju sa Zalihićem. Dobio je odgovor da BH blok neće u koaliciju sa Koalicijom za Mostar, tačnije sa SDA. Ovakav stav BH bloka koji iznosi Zalihić još jedan je od apsurda u mostarskoj postizbor noj priči. Naime, kada bi Koalicija za Mostar glasala za Irmu Baraliju, to se po tumačenju BH bloka ne bi tretiralo kao koalicija, a u slučaju da BH blok glasa za Zlatka Guzina, to je onda po tumačenju SDP-i i Naše stranke koalicija u mostararskoj gradskoj vlasti?!

Ukoliko OHR, kako je Marić ranije rekao za Faktor, bude raspravljao o prijedlogu SDP-a i njihovom zahtjevu, "onda su ovdje u pitanju neke ozbiljne igre".

- I ako bi OHR poništio prvi krug glasanja, što smo već obavili u petak 5. februara ili da se ide u tajno glasanje, onda s pravom sumnjamo u neke ozbiljne igre međunarodne zajednice i OHR-a, ponovo na račun Mostara. Taj isti OHR nije osam godina našao za shodno da reaguje ništa po svome Statutu, a sada kada su se vijećnici konačno dogovorili, sa 31 glasom "za" da glasamo javno za gradonačelnika, oni bi sada da reaguju – ističe Marić.

VEZANI TEKST - SDA: Za gradonačelnika Mostara glasati javno, oni koji žele tajno glasanje nemaju časne namjere 

Kaže da će sačekati ukoliko bude bilo odluke OHR-a, te da smatra kako oni ne bi trebali reagovati, već pustiti vijećnike da završe sa izborom gradonačelnika.

- Mislim da bi nas trebali pustiti da u srijedu završimo posao. Samo ukoliko se ovo oduži u nedogled, onda bi evenatualno OHR trebao reagovati. Ako bude njihove reakcije do srijede, odnosno nametanja neke odluke, Klub Koalicije za Mostar će razmisliti o budućim koracima u Gradskom vijeću i da li ćemo uopće prisustvovati sjednicama – rekao je Marić jučer za Faktor.

BH blok je, barem prema tvrdnjama Marića, i prije sjednice Vijeća tražio očitovanje OHR-a. Baralija je i na razgovorima delegacija Koalicije za Mostar i BH Bloka i prije održavanja konstituirajuće sjednice, ali i na samoj sjednici, rekla da je uputila dopis OHR-u u vezi sa javnim ili tajnog glasanjem za gradonačelnika.

U drugi krug glasanja prema broju osvojenih glasova ušli su Zlatko Guzin i Mario Kordić. Izbor gradonačelnika Mostara, bar kako sad stvari stoje, je zapravo vrlo jednostavn. Ukoliko BH blok bude glasao za Guzina, on će i dobiti poziciju gradonačelnika. Ukoliko budu protiv ili suzdržani, HDZ će ponovo dobiti gradonačelničku poziciju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.