Hoće li Sarajlije ostati bez gasa: BH gasu dat rok do kraja sljedeće sedmice

objavljeno: 13.02.2018. u 17:26

Preduzeće Sarajevogas iz Istočnog Sarajeva dalo je dodatno vrijeme BH gasu Sarajevo do kraja sljedeće sedmice da prihvati kompromisno rješenje o načinu izmirenja duga i tako spriječe da građani Istočnog Sarajeva i Sarajeva ostanu bez plina.

Ukoliko rješenje koje je dato u formi protokola ne bude prihvaćeno, to će izazvati velike probleme građanima Istočnog Sarajeva i Sarajeva, saopćeno je iz Sarajevogasa.

Ovo preduzeća u saopćenju podsjeća da je 31. januara uputilo dopis BH gasu, Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, entitetskim ministarstvima industrije, energetike i rudarstva i Vladi Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da su problemi sa BH gasom intenzivirani u protekle tri godine.

U pismu je navedeno i da su u Sarajevogasu spremni da učine sve da spriječe obustavljanje transporta prirodnog gasa koje je bilo najavljeno za kraj ove sedmice, prenose Nezavisne novine.

Sarajevogas je danas dobio dopis iz BH gasa u kojem traže dodatno vrijeme kako bi se izjasnili u vezi sa prijedlogom protokola u kojem se predlaže način izmirenja duga za transport gasa gasovodom Zvornik - Kladanj u periodu od 1. aprila 2015. do 31. decembra 2017. godine.

Problemi između Sarajevogasa i BH gasa traju od 1. aprila 2015. kada je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donijela rješenje kojim se u otvorenom postupku Sarajevogasu određuje cijena transporta gasovodom od sedam KM na 1.000 metara kubnih gasa.

Sarajevogas predložio je kompromisno rješenje u vidu protokola koje predviđa povećanje cijene za dvije KM za 1.000 metara kubnih, što je uticaj na krajnjeg korisnika od 0,2 feninga po metru kubnom gasa.