Holivudske legende dobit će "Zlatnog lava" za životno djelo

Objavljeno: 17.07.17 u 21:47

Američke filmske zvijezde Jane Fonda (79) i Robert Redford (80) primit će nagrade "Zlatni lav" na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji za životno djelo, saopćili su organizatori Festivala.

Venecijanski filmski festival, jedan od najvažnijih u svijetu, ove godine bit će održan 74. put i trajat će od 30. augusta do 9. septembra.

- Malo holivudskih zvijezda demonstriralo je takvu odlučnost i hrabrost tokom svojih profesionalnih karijera kao Jane Fonda - izjavio je direktor Festivala, Alberto Barbera.

- S vremena na vrijeme politički i društveni aktivista, seks simbol, pisac, feministička ikona, producent i proročica fizičke spreme, ali iznad svega izuzetno uspješna i talentirana glumica, Jane Fonda je jedan od najvećih protagonista savremene međunarodne kinematografije - navodi Barbera u izjavi za javnost.

Govoreći o Redfordu, direktor Barbera je izjavio da se radi o stvaraocu bez premca.

- Bez obzira da li je iza kamere, zalaže se za nezavisni film ili za dobrobit naše planete, Robert Redford nas je vodio kroz skoro pet decenija sjajnog filmskog stvaraoca i aktiviste kombinacijom snage, inteligencije i slave koji praktično nemaju premca - izjavio je Barbera.

Fonda i Redford zajedno su glumili u filmovima "The Chase" (1966), "Barefoot in the Park" (1967) i "The Electric Horseman" (1979). Legendarni dvojac ponovo se okupio u novom Netflixovom originalnom filmu "Our Souls at Night".