Ministrica je podsjetila da su vrata škola u Kantonu Sarajevo otvorena za 53.000 učenika. Oko 4.000 je prvačića u osnovnim školama i 4.000 u srednjim školama. I vrtići u Kantonu Sarajevo otvorili su vrata za mališane.

- Radimo stalno na poboljšanju uvjeta za školovanje, na dodatnoj digitalizaciji, razgovaramo o jačem internetu, boljim uvjetima, boljoj informatičkoj opremi – kazala je Hota-Muminović u izjavi za medije.

Obrazovanje prate hronični problemi, dodaje ona, i pokušavaju ih riješiti. Jedan od tih problema je fluktuacija kadrova. Prema njenim riječima, bilo bi dobro da jedan učitelj ili učiteljica isprati svoje učenike sve do predmetne nastave. Ali to nije uvijek moguće i nikada nije ni bilo. S tim će se morati nositi jer ljudi imaju svoje potrebe, odlaze, mijenjaju poslove.

- Ali ja bih u prvi plan stavila činjenicu da smo nakon dugo vremena otvorili vrata škola za većinu učenika. Princip je da što veći broj učenika bude u školskim klupama uz poštivanje epidemioloških mjera – naglasila je ona.

Vlada KS zagovara vakcinaciju prosvjetnih radnika, a do sada je oko 60 posto prosvjetnih radnika vakcinisano.

I Gazi-Husrev-begova medresa otvorila je danas vrata za svoje učenike, a direktor medrese Mensur Malkić je naveo da je u prvi razred ove godine primljeno 120 učenika. Srednju školu pohađa 468 učenika.   

- U proteklom periodu je medresa, kao i sve druge škole, prošla kroz novo iskustvo - online nastavu. S obzirom na to da je naša škola već nekoliko godina koristila elektronski dnevnik i online nastavu, mi smo spremno dočekali taj izazov – kazao je Malkić.

Podsjeća da su danas daleko bolji uvjeti školovanja u medresi, nego prije nekoliko decenija. Rade po novim planovima i programima, onako kako je Gazi Husrev-beg propisao u vakufnami – da se izučava ono što traži mjesto i vrijeme.

- Ove generacije učenika obučene su za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem smo mi živjeli ili za vrijeme u kojem mi živimo. Sa nama su generacije koje će još više doprinijeti razvoju zajednice i domovine Bosne i Hercegovine – naglasio je on.

Ministrica Hota-Muminović i direktor Malkić su poželjeli sretan polazak u školu svim nastavnicima, učenicima, direktorima, roditeljima i starateljima.

Ministrica će danas posjetiti i Osnovnu školu "Kovačići", Željeznički školski centar, Osnovnu školu "Hašim Spahić" u Ilijašu i vrtić "Vjeverica".