Hrvatska Kostajnica: U odronu zemlje nestalo šest kuća

objavljeno: 13.03.2018. u 18:13

Prema najnovijim informacijama, u Hrvatskoj Kostajnici je došlo do velikog odrona tla. U odronu je teško oštećeno šest kuća, ali srećom nema ozlijeđenih.

Perica Marjanović, vlasnik jedne od prvih kuća koji su našli na mjestu odrona, prepričava kako je u posljednji trenutak iskočio iz kuće koja je teško stradala. Kaže da je zajedno s bratom Ognjenom pokušao spasiti što više svojih stvari, ali da je na kraju uspio izvući samo automobil. Drugi je ostao potpuno "poklopljen", javlja reporter Jutarnjeg lista.

- Još jučer sam vidio da zidovi polako pucaju, da sve škripi, a da se žice na banderama napinju do pucanja. Radnici Elektre su jučer došli riješiti taj problem i spasiti nas od kalvarije - prepričava Marjanović.

- Vidio sam nekoliko pukotina, ali i mene je iznenadilo što se dogodilo. Evo, pogledajte, i vozilo radnika je ostalo zarobljeno...

U posljednji trenutak spašen je jedan automobil koji je iz blata izvučen pomoću traktora.

Sve se, inače, dogodilo u trenutku kada se održavala sjednica Kriznog štaba Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, a na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

On je prvo helikopterom izvidio stanje na ugroženom području, a kasnije je zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem obišao poplavljena područja.

Tom prilikom je dao izjavu za medije:

- Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove. Nema ljudskih žrtava i to je najvažnije. Čini se da su na ovo klizište utjecale velike količine snijega koje se tope. Vlada će učiniti sve da ovim ljudima osigura smještaj - rekao je Plenković te dodao:

- Sreća u nesreći je da su susjedi primjetili pukotine. Sistemsko zbrinjavanje bit će osigurano u ovakvim okolnostima - poručio je premijer.

- Hrvatska Vlada će u saradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zaista vanredne okolnosti - zaključio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istakao je kako je u ovakvim izuzetnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

- Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na nivou lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama - rekao je ministar Krstičević, ističući kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati, saopćeno je iz MORH-a.

Tokom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave.