open-navfaktor-logo
search
Skandal iz susjedstva
Hrvatska: Saborski zastupnik nazvao BiH "paradajz republikom"
Treba se brinuti o kulturi, no, ni burek ni tepisi ni gange ni gusle neće spasiti Bosnu i Hercegovinu, ako država nije funkcionalna, poručio je Glasnović
04.07.2019. u 15:21
get url
text

Saborski zastupnik Željko Glasnović (NHR) upozorio je u četvrtak kako je mostarski Aluminij pred gašenjem i kako bi bez posla moglo ostati oko 900 radnika. Ako se zaustavi proizvodnja, šta će biti s 900 radnika, pitao je zastupnik u saborskom vremenu rezerviranom za slobodne teme napominjući da u firmi 12 posto dionica drži Hrvatska, prenosi Hina. 

Može se naći novi vlasnik, vremena nema, rekao je te podsjetio kako je šibenski TLM, koji ovisi o Aluminiju, uspješno riješio stečaj, ima novog vlasnika, a spašeno je gotovo 500 radnih mjesta.

-Aluminij je ogledalo države koja ne funkcionira, to je paradajz republika - ustvrdio je Glasnović nabrajajući brojne izazove s kojima se susreće BiH.

Tamo funkcionira samo potrošnja, 50 posto BDP-a troši se na državni aparat, Bosna i Hercegovina ima najgore poslovno okruženje u ovom dijelu Evrope, tamo su heroji privatnici koji mogu raditi u tom poslovnom okruženju, ustvrdio je.

 Izlaz vidi u ubrzavanju evropskih integracija, članstvu Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, otvaranju radnih mjesta. Čemu ulaganje u infrastrukturne projekte ako ljudi nemaju posla, svi će otići, upozorio je.

Treba se brinuti o kulturi, no, ni burek ni tepisi ni gange ni gusle neće spasiti Bosnu i Hercegovinu, ako država nije funkcionalna, poručio je Glasnović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.