HSP: Tražimo ostavke nadležnih zbog prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića

Objavljeno: 04.10.17 u 09:00

Hrvatska stranka prava (HSP) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je slučaj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, u kojoj se na silu dijele i prepravljaju ocjene, zoran  "primjer funkcioniranja vlasti i nepotizma u vladajućim strukturama".

 

Gimnazija fra Grge Martića u Posušju
Gimnazija fra Grge Martića u Posušju

Zbog toga je, kako se navodi, HSP-ov zastupnik i dopredsjednik HSP-a Blago Petrić tražio ostavku premijera Zapadnohercegovačkog kantona, resorne ministrice i direktora škole.

Iz te stranke podsjećaju kako je resorna ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Ružica Mikulić naredila inspekciji da "izvrši nadzor sa unaprijed određenim instrukcijama i zapisnikom koji će dovesti do toga da djeca preskoče izgubljeni razred".

- Takvim nalazom i rastezljivim pravilnicima ishodila je i sudsko rješenje koje je tražilo da se u roku od dvadeset četiri sata izda svjedočanstvo učenicima koji su izgubili godinu. To isto je zahtijevao i ombudsmen za dječja prava iz Sarajeva koji je isti dan zvao direktora i svi ti pritisci na vršitelja dužnosti direktora Gimnazije Antu Jukića doveli su do prolaznih ocjena. U tako kratko vrijeme Nastavno vijeće nije imalo vremena formirati komisiju za polaganje predmeta ili dovođenje profesora iz drugih škola, nego su sramotno podijelili nezaslužene ocjene i pljunuli po sebi i svom pedagoškom pozivu i svim učenicima i roditeljima koji vrijedno rade i školuju svoju djecu – navodi se u saopćenju.

Iz HSP-a zaključuju kako je riječ o politici te kako je navedenim slučajem napravljen zločin nad Sokratovim poučavanjem i odnosom učitelj - učenik.