Ponedjeljak, 04.03.2024.
h

Humanitarna akcija sarajevskih studenata: Donirajte knjige za povratničku djecu istočne Bosne

Vijeće studenata Filozofskog fakulteta u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu (SPUS) odlučilo je organizovati humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za povratničku djecu u Istočnoj Bosni i u drugim dijelovima bh. entiteta Republike Srpske.

Akcija prikupljanja počela je danas na platou ispred SC Skenderija, gdje građani do 18 sati mogu donirati knjige, kao i sutra u istom vremenskom periodu.

- Prije nekoliko sedmica, u saradnji sa Studentskim parlamentom, posjetili smo edukativni centar u Novoj Kasabi. Tokom posjete njihovi nastavnici su nam se požalili kako nemaju biblioteku, te djeca ne mogu čitati lektire ili drugu literaturu. Zamolili su nas da pokušamo na neki način donirati knjige. Došli smo na ideju da pokrenemo ovu akciju i sakupimo što više knjiga, te ako budemo u mogućnosti pored Edukativnog centra u Novoj Kasabi da doniramo i nekim drugim povratničkim mjestima koja nemaju biblioteku i da im poklonimo knjige -kazala je koordinator projekta Lamija Ugarak.

Osim akcije tokom vikenda, Ugarak kaže da će punktovi za prikupljanje knjiga biti organizovani i naredne sedmice.

- Sljedeće sedmice smo od ponedjeljka do petka ispred BBI-a od 11 do 18 sati i u petak ćemo biti ispred katedrale u istom periodu - rekla je Ugarak, te dodala:

- Ranije smo slali upite nekim bibliotekama u gradovima, već su se neki odazvali, nadamo se da će i ostali. Počeli su se odazivati i građani, tako da se nadamo da će naša akcija biti uspješna - naglasila je Ugarak.

Dodala je da osim knjiga građani mogu donirati i novac. Od skupljenih sredstava Vijeće studenata Filozofskog fakulteta i SPUS kupiće knjige koje će donirati povratničkoj djeci u Istočnoj Bosni.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh