open-navfaktor-logo
search
Problemi i kontroverze
Hurtić: Neću dozvoliti da iko bude smješten u zatvor u okviru kampa Lipa
Neću dozvoliti da iko bude smješten u objekat koji je izgrađen u okviru migrantskog kontejnerskog naselja Lipa kod Bihaća, to je klasični zatvor, poručio je danas Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.
17.04.2023. u 07:02
get url
text

VEZANI TEKST - Ružnić pisao Nešiću, Konakoviću i Laketi: Hrvatska vraća migrante u USK, a vi "tepate" po Facebooku, radite svoj posao!

- Prvi sam otvorio ovaj problem i svi su šutili. Naišao sam na osude i napade, a sad se svi peglaju. Ja sa stanovišta ljudskih prava neću dozvoliti da se to dešava u kampu Lipa, da iko tamo bude smješten. To je klasični zatvor. Govorim o ljudskim pravima građana da nemaju na ulicama i u svojoj blizini kriminalce. Svaki kriminalac treba biti u legalnom zatvoru BiH, a ne tu u kampu i da se tu čeka šta dalje – rekao je Hurtić.

Najavio je da će u utorak u Lipu otići ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, a da će i on ponovo, nakon Bajrama, otići u posjetu i pozvati predstavnike Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a da idu s njim.

- Nešić i Laketa su na tom aspektu kao ja – dodao je Hurtić.

Mnogo nepoznanica i kritika zvaničnika BiH i Unsko-sanskog kantona je bilo u vezi sa izgradnjom ove svojevrsne pritvorske jedinice u kampu Lipa, namijenjene za migrante koji trebaju sigurnosne provjere. Za to nisu znale ni gradske ni kantonalne vlasti. Slučaj je uzrokovao i turbulencije i neslaganja unutar vladajuće koalicije u Austriji.

Ewa Ernst-Dziedzic, zastupnica stranke Zeleni u austrijskom Parlamentu, oštro je u više navrata kritizirala izgradnju ovog objekta nazivajući ga zatvorom za ilegalnu deportaciju, te je najavila i posjetu kampu Lipa. Izjavila je i da traže istragu da je neprihvatljivo nekoga zatvoriti bez procedure o azilu.

VEZANI TEKST - Sattler tokom posjete USK razjasnio nepoznanice u vezi sa gradnjom detencijskog centra u Lipi

Proteklih dana ovim se bave austrijski mediji. Tako je OTS objavio kako je organizacija ICMDP, povezana sa konzervativnom Pučkom strankom (ÖVP), "prvo negirala izgradnju i odgovornost za skandalozni zatvor izgrađen u izbjegličkom kampu Lipa u BiH". Međutim kasnije je, kako je objavljeno i u prilogu austrijske televizije ORF, Michael Spindelegger, koji vodi ICMDP i koji je bivši vicekancelar ÖVP-a, potvrdio da ipak oni stoje iza izgradnje.

Ustvrdio je i da imaju građevinske dozvole, a tvrdnju da je riječ o Gvantanamu na Balkanu nazvao je apsurdnom.

Sam šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler je prilikom jučerašnje posjete Unsko-sanskom kantonu potvrdio da izgradnju pritvora, odnosno kako ga nazivaju "privremenog detencijskog centra", finansira Evropska unija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.