open-navfaktor-logo
search
Predizborni skup
Husić: Direktor RMU Banovići najavio stečaj rudnika nakon izbora, PDA to neće dozvoliti
Na sinoćnjem predizbornom skupu u MZ Stražbenica u Banovićima kojem je prisustvovao veliki broj članova, simpatizera i aktivista Pokreta demokratske akcije, predstavljeni su kandidati za sve nivoe vlasti na Općim izborima 2022. godine ispred Općinskog odbora PDA Banovići, saopćeno je iz te stranke.
09.09.2022. u 08:59
get url
text

Midhat Husić, kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona na predizbornom skupu poručio je:

- U utorak na proizvodnom sastanku rudnika, direktor RMU Banovići pred svim rukovodiocima najavio je stečaj, te kazao da su stečeni svi uvjeti i poručio da po zakonu mora proglasiti stečaj. Međutim odlučio je to uraditi nakon izbora. Ovo je strašna informacija. Svi oni koji podržavaju njihovu politiku nositi će dio odgovornosti. Dragi Banovićani mi to moramo spriječiti, Pokret demokratske akcije to neće dozvoliti. 

Predsjednica Pokreta demokratske akcije i kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Elzina Pirić istaknula je da PDA u potpunosti podržava izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, koja će pratiti izmjene Ustava Bosne i Hercegovine u skladu sa obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Podržavamo Visokog predstavnika u nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona, ali ne i u suštinskim izmjenama o kojima se govori ovih dana. Smatramo da se izmjene Izbornog zakona moraju rješavati posle izbora, a nikako u toku predizborne kampanje. Izmjene Izbornog zakona moraju se rješavati isključivo u institucijama Bosne i Hercegovine uz medijaciju međunarodne zajednice. PDA ne podržava i nikada neće podržati niti jedan proces koji vodi ka nestabilnosti i ugroženosti države Bosne i Hercegovine niti ugroženosti i majorizaciji bili kojeg pojedinca u bh. društvu - kazala je.

Kandidatkinja Belma Brigić Softić, na listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona, u Stražbenici je poručila da primjer neravnopravnog odnosa i neravnomjernog razvoja jeste neravnomjerna infrastrukturna razvijenost Federacije BiH, usmjerena prema građanima Tuzlanskog i drugih kantona, što se ogleda u trenutnom stanju i potrebama putne infrastrukture, koja je izgrađena ili koja bi trebala biti u planu izgradnje.

- Nedopustivo je da pored vrtoglavih iznosa koje čine sredstva od akciza na gorivo i putarine za ceste, uloženog novca iz budžeta Federacije BiH, kao i kredita raznih razvojnih banaka (gdje se svi zadužujemo), najmnogoljudniji kanton nema ni metar brze ceste i autoputa. Moramo riješiti putnu deblokadu u TK, pitanje Y kraka koridora Vc, pitanje putnih pravaca Tuzla -Doboj, Tuzla - Sarajevo, Tuzla - Brčko - kazala je.

Prisutnima se obratio i Mirsad Bećić, kandidat za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Politika ravnomjernog razvoja za PDA predstavlja posebnu i temeljnu privrednu politiku, koju Bosna i Hercegovina nije nikad sistemski napravila. Politika jednakog tretmana i ravnomjernog razvoja, za koju se snažno zalažemo, omogućit će pravedniju i pošteniju raspodjelu javnih prihoda u  Bosni i Hercegovini, a posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, stvaranje privredne infrastrukture potrebne za profitabilnu proizvodnju i socijalne infrastrukture za dostojanstven život stanovništva u svim dijelovima Bosne i Hercegovine - naveo je on.

Nakon što su predstavljeni, kandidati su poručili mještanima Stražbenice da je vrijeme za promjene koje godinama čekaju u Bosni i Hercegovini, te da svojim glasom podrže Denisa Bećirevića za bošnjačkog člana Predsjedništva, saopćeno je iz PDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.