Podsjećamo, Porezna uprava FBiH je rudnicima Zenica i Breza zbog višemilionskih dugovanja doprinosa i poreza blokirala račune, a nakon čega su rudari stupili u štrajk. U Sarajevu je jučer održan sastanak predstavnika JP Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH, Sindikata, na kojem je dogovoren način rješavanja problema.

Čeka se do 17. februara 

- Usaglašeno je da deblokada nema jednodnevni karakter, nego da ona osigura mogućnosti normalne funkcije proizvodno-tehnološkom sistemu u ovim rudnicima. Sindikalne organizacije ova dva rudnika su na osnovu Sporazuma stavile odluku o štrajku van snage, ali do 17. februara, do 15 sati, prate realizaciju Sporazuma. U slučaju da se ne realizuje, odluka sindikalnih odbora je da se odluke o štrajku ponovo aktiviraju. Ali evo hoćemo da vjerujemo da ne želimo dodatno komplikovati stanje na terenu i da će svi akteri jučerašnjeg socijalnog dijaloga ispuniti obaveze koje su preuzeli. Sindikati i radnici su preuzeli obavezu i od jutros je pokrenuta proizvodnja u rudnicima Zenica i Breza - rekao nam je Husić.

Kaže da je reprogramiranje dugova rudnika nešto što će usaglasiti JP Elektroprivreda BiH, Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza i Porezna uprava FBiH.

- Uprave rudnika su jučer proslijedili potrebne akte prema Poreznoj upravi FBiH za deblokadu računa, sastanci su toku, uključeni su u to predstavnici Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH, PU FBiH. Očekujemo da se do kraja dana definiše način deblokake računa, i ponavljamo, ne jednodnevne jer ona nama neće osigurati potreban nivo sigurnosti na radu - rekao nam je Husić.

Podsjeća da su zbog blokade računa rudari 8. februara počeli sa iskazivanjem nezadovoljstva kroz radnički neposluh u RMU Zenica, a 12. februara je to preraslo u štrajk u Zenici i Brezi, na osnovu odluka sindikalnih odbora.

- Od 12. februara smo u znak podrške štrajku u Brezi i Zenici imali na snazi odluke o štrajku upozorenja u preostalih pet rudnika iz sastava Koncerna - rekao je Husić.

Govoreći o uplata poreza i doprinosa na plaće Husić kaže da od sedam rudnika u sastavu Koncerna, njih pet uplaćuje redovno poreze i doprinose.

Rudnici Zenica i Breza su uplaćivali djelomično doprinose 

- Rudnici Kakanj, Kreka, Đurđevik i RMU Gračanica u Gornjem Vakufu, već četiri-pet godina redovno uplaćuju tekuće obaveze po pitanju poreza i doprinosa, na isplaćene plaće, a rudnik Abid Lolić iz Bile je sa uplatama krenuo prije nekoliko mjeseci. Mislim da je za očekivati da će rudnici Zenica i Breza tu obavezu preuzeti u narednom periodu. Oni su to do sada radili djelomično. Naprimjer, na ime poreza i doprinosa na isplaćene plaće u prethodnih pet godina od RMU Zenica je isplaćeno 20 miliona i 650 hiljada KM K, a Breza je uplatila od 1.1.2016 do 31.12.2020. godine 55 miliona KM - rekao nam je Husić.

Među najvećim dužnicima za poreze i doprinose prema državi nalazi se Rudnik mrkog uglja Zenica sa više od 152 miliona KM, a dugovanja RMU Breza su viša od 100 miliona KM.