open-navfaktor-logo
search
Sindikat rudara FBiH
Husić: Očekujemo danas deblokadu računa rudnika Zenica i Breza, a do sutra isplatu januarskih plaća
Uposlenici rudnika mrkog uglja Zenica i Breza očekuju da se do kraja dana definiše način deblokade računa rudnika, kako bi im se do sutra mogle isplatiti januraske plaće, rekao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH. 
16.02.2021. u 13:54
get url
text

Podsjećamo, Porezna uprava FBiH je rudnicima Zenica i Breza zbog višemilionskih dugovanja doprinosa i poreza blokirala račune, a nakon čega su rudari stupili u štrajk. U Sarajevu je jučer održan sastanak predstavnika JP Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH, Sindikata, na kojem je dogovoren način rješavanja problema.

Čeka se do 17. februara 

- Usaglašeno je da deblokada nema jednodnevni karakter, nego da ona osigura mogućnosti normalne funkcije proizvodno-tehnološkom sistemu u ovim rudnicima. Sindikalne organizacije ova dva rudnika su na osnovu Sporazuma stavile odluku o štrajku van snage, ali do 17. februara, do 15 sati, prate realizaciju Sporazuma. U slučaju da se ne realizuje, odluka sindikalnih odbora je da se odluke o štrajku ponovo aktiviraju. Ali evo hoćemo da vjerujemo da ne želimo dodatno komplikovati stanje na terenu i da će svi akteri jučerašnjeg socijalnog dijaloga ispuniti obaveze koje su preuzeli. Sindikati i radnici su preuzeli obavezu i od jutros je pokrenuta proizvodnja u rudnicima Zenica i Breza - rekao nam je Husić.

Kaže da je reprogramiranje dugova rudnika nešto što će usaglasiti JP Elektroprivreda BiH, Rudnici mrkog uglja Zenica i Breza i Porezna uprava FBiH.

- Uprave rudnika su jučer proslijedili potrebne akte prema Poreznoj upravi FBiH za deblokadu računa, sastanci su toku, uključeni su u to predstavnici Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH, PU FBiH. Očekujemo da se do kraja dana definiše način deblokake računa, i ponavljamo, ne jednodnevne jer ona nama neće osigurati potreban nivo sigurnosti na radu - rekao nam je Husić.

Podsjeća da su zbog blokade računa rudari 8. februara počeli sa iskazivanjem nezadovoljstva kroz radnički neposluh u RMU Zenica, a 12. februara je to preraslo u štrajk u Zenici i Brezi, na osnovu odluka sindikalnih odbora.

- Od 12. februara smo u znak podrške štrajku u Brezi i Zenici imali na snazi odluke o štrajku upozorenja u preostalih pet rudnika iz sastava Koncerna - rekao je Husić.

Govoreći o uplata poreza i doprinosa na plaće Husić kaže da od sedam rudnika u sastavu Koncerna, njih pet uplaćuje redovno poreze i doprinose.

Rudnici Zenica i Breza su uplaćivali djelomično doprinose 

- Rudnici Kakanj, Kreka, Đurđevik i RMU Gračanica u Gornjem Vakufu, već četiri-pet godina redovno uplaćuju tekuće obaveze po pitanju poreza i doprinosa, na isplaćene plaće, a rudnik Abid Lolić iz Bile je sa uplatama krenuo prije nekoliko mjeseci. Mislim da je za očekivati da će rudnici Zenica i Breza tu obavezu preuzeti u narednom periodu. Oni su to do sada radili djelomično. Naprimjer, na ime poreza i doprinosa na isplaćene plaće u prethodnih pet godina od RMU Zenica je isplaćeno 20 miliona i 650 hiljada KM K, a Breza je uplatila od 1.1.2016 do 31.12.2020. godine 55 miliona KM - rekao nam je Husić.

Među najvećim dužnicima za poreze i doprinose prema državi nalazi se Rudnik mrkog uglja Zenica sa više od 152 miliona KM, a dugovanja RMU Breza su viša od 100 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.