VEZANI TEKST - Dodik: Ništa nismo dogovorili; Konaković: Današnji sastanak nije propao

Ovaj zakon je bio predložen u dnevni red, ali je skinut nakon još jednog sastanka čelnika vladajućih stranaka ("Trojka", SNSD i HDZ) na kojem nisu postigli dogovor.

SNSD i dalje zahtijeva zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim se "protjeruju" strane sudije iz ovog suda, na šta zasad ne pristaje "Trojka" (SDP, Naša stranka i Nip). Lider SNSD-a Milorad Dodik još je ranije kazao da neće biti usvojen nijedan zakon bez ovoga o Ustavnom sudu. 

Tako je ranije sa sjednica Vijeća ministara BiH "skidan", između ostalog, zakon o sudovima u BiH, koji je još jedan od onih iz 14 prioriteta koje treba ispuniti BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Ono što je Vijeće ministara BiH danas uradilo, između ostalog jeste imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića za guvernera Bosne i Hercegovine u Svjetskoj banci. 

Razmotrili su pregled realizacije svojih zaključaka za prvih šest mjeseci ove godine. Data je saglasnost za imenovanje zastavnice Aliе Taylor nа dužnost pomoćnice obrambenog atašea Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a usvojena je i analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci ove godine.