Petak, 12.08.2022.
FOTO: Damir Hodžić

I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta

Predstavnici Sindikata metalaca FBiH i nekoliko firmi iz ovog sektora danas su u Sarajevu, simbolilno na praznik rada, održali protestnu šetnju od zgrade Sidnikata BiH do zgrade Vlade Federacije BiH.

Iznijeli su i predali zahtjeve, te tako zatražili da hitno i bez odlaganja bude usklađena najniža plaća s rastom inflacije, kao i da hitno i bez odlaganja bude donesen zakon o najnižoj plaći čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH.

Metalci traže i da hitno budu usvojene mjere na očuvanju hiljada radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a posebno preduzeća Binas, Volkswagen i Zrak. 

- Rokovi za ove firme su deset dana, da se uđe u pregovore i pusti proizvodnja u Binasu u Zraku - rekao je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Rekao je i da je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić pozvao za danas radnike Ginexa iz Goražda na sastanak, ali da su to odbili na sastanku sindikata. 

- Od premijera FBiH Fadila Novalića, ministra, Nadzornog odbora, uprave društva i sindikata tražimo da se sastanak održi odmah poslije praznika, ali u Goraždu - dodao je Melez.

VEZANI TEKST - Nadzorni odbor Ginexa odgodio postupanje prema odluci Vlade FBiH

Među ključnim zahtjevima Sindikata metalaca je i da funckija Ekonomsko-socijalnog vijeća bude stavljena u puni kapacitet, da privreda odmah bude oslobođena neopravdano visokih nameta, odnosno opterećenja na plaću, kao i da bez odlganja počnu aktivnosti na usklađivanju odredbi granskog kolektivnog ugovora s troškovima života.

Iz Binasa su poručili da traže osam plaća i posao, iz Zraka također traže da im budu isplaćene sve plaće, dok su iz Volkswagena Vogošća naveli da svi mjesec imaju sve manje posla i mole Vladu FBiH da se uključe. Predstavnici Unis Ginexa istakli su da hoće da znaju šta se dešava, zašto se smjenjuje direktorica i uprava, te su zamolili stranke da ovo ne koriste u predizborne svrhe.

Tokom protestne šetnje položeno je cvijeće na bistu Emerika Bluma ispred zgrade Energoinvesta BiH, čiji je dio kupila Vlada FBiH, gdje joj je sada sjedište.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh