I Savez igra kako Dodik svira: Besmislena borba protiv etikete "izdajnika iz Sarajeva"

objavljeno: 20.04.2018. u 16:15

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) djeluju dva međusobno suprostavljena politička bloka, jedan okupljen oko SNSD-a i drugi oko SDS-a. Politika koju vode oba bloka se kreira na jednom mjestu, na banjalučkoj adresi Bana Milosavljevića 4, odnosno Palati predsjednika entiteta RS u kojoj sjedi Milorad Dodik. 

Politika koju Savez za promjene propagira i zastupa na državnom nivou u posljednje tri godine direktno je uslovljena potrebama Dodika i njegovog SNSD-a i kreće se u dva smjera. Jedan je oponiranje Dodiku u pitanjima koja se tiču entiteta RS, a drugi je preventivno djelovanje u slučaju optužbi SNSD-a i režimskih medija za vođenje "izdajničke politike u Sarajevu".

Da Savez za promjene vodi smislenu i dosljednu politiku, zatražili bi posebnu sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nerada pravosudnih institucija u odnosu na kriminalne aktivnosti Milorada Dodika i zvaničnika njegove stranke, koje im kontinuirano stavljaju na teret i na čemu su gradili prethodne izborne kampanje.

Umjesto toga, uprkos brojnim aktuelnim i ozbiljnim problemima sa kojima se država suočava, SDS-ov predsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bosić, na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a, saziva hitnu sjednicu na temu "ratnohuškačkih izjava" Bakira Izetbegovića. Rukovodstvo SDS-a sjedit će tako večeras uz televizijske ekrane, nadajući se da ih na RTRS-ovom dnevniku ovaj put neće nazvati izdajnicima. A hoće. 

Nadali su se u Savezu za promjene, ali uzalud, da neće biti proglašeni izdajnicima ukoliko, na Dodikovu sugestiju, pokrenu hajku na ambasadoricu BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković te nešto kasnije na ambasadora BiH u Rusiji Mustafu Mujezinovića. Obje hajke su okončane fijaskom ministra vanjskih poslova Igora Crnadka (PDP) i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića (PDP). Dok je ovaj dvojac udovoljavao Dodikovim zahtjevima problematizirajući fotografiju na kojoj studenti u društvu ambasadora Mujezinovića drže prvu zastavu RBiH, njihov politički protivnik je u Banjoj Luci u diplomatske posjete, mimo Ministarstva vanjskih poslova BiH kao nadležne instance u diplomatskim protokolima, primao delegacije nepriznatih država i autonomnih pokrajina.

Potrudili su se zvaničnici Saveza za promjene zasjeniti Dodika i pri obilježavanju neustavnog "dana entiteta RS". Tako je, između ostalog, Mladen Ivanić 9. januara 2017. godine na ulice Banje Luke izveo dio Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, samo kako bi demonstrirao da je u stanju voditi destruktivniju politiku u odnosu na Dodika.

- Ovo smatram za najveći uspjeh u karijeri – kazao je Ivanić nakon što je odbijen zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Ivanićev "najveći uspjeh u karijeri" zapravo je osiguravanje ekskluzivnih prava entitetskih institucija na genocid u Srebrenici, što je još jedna potvrda nepostojanja smislenosti u politici koju vodi ovaj zvaničnik Saveza za promjene. Ukoliko još u obzir uzmemo etničku strukturu glasača koji su Ivaniću osigurali mandat u Predsjedništvu BiH, smislenost ovakvih postupaka je još upitnija.

Kada spominjemo smislenost, takvim se ne mogu okarakterizirati argumenti koje je Savez za promjene nudio pri odbijanju Zakona o akcizama. Jedini i isključivi motiv bio je zaustavljanje priliva novca kojim bi raspolagala aktuelna vlast u entitetu RS, bez obzira na namjenu prikupljenih sredstava.

Izdvojeni primjeri samo su dio praktičnog djelovanja Saveza za promjene, koji savršeno ilustriraju politiku koju vode, a koja je, očigledno, lišena bilo kakvih programskih smjernica, te je u potpunosti podređena postupcima Milorada Dodika. Preciznije rečeno ne samo SNSD, nego i Savez za promjene pleše onako kako im Dodik svira i u toj se činjenici ogledaju uzroci "uspjeha" tog političkog bloka na prethodnim izborima.