open-navfaktor-logo
search
Tekst na usaglašavanju
I u Domu naroda BiH usvojene izmjene stope: PDV na životne namirnice pet posto, na luksuz 22 posto
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se na pet posto smanjuje stopa PDV-a na osnovne životne naminirnice, a na 22 posto se povećava stopa na luksuznu robu.
15.06.2022. u 12:58
get url
text

Za je glasalo 14 delegata.  

Ovaj zakon je ranije razmatrao i usvojio i Zastupnički dom BiH, ali u drugačijem tekstu, tako da će ići u proceduru usaglašavanja teksta. 

Usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u podrazumijeva da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Istom izmjenom podrazumijeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj 9. marta prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a. U BiH je već godinama, još od 2006. na snazi jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.