open-navfaktor-logo
search
Nove osnovice
Idu veća primanja policiji i obrazovanju, na pomolu novo povećanje plaća ministrima USK?
Očekuje se da u narednih sedam dana Vlada Unsko-sanskog kantona u Skupštinu Unsko-sanskog kantona na usvajanje dostavi dorađen tekst kantonalnog budžeta za ovu godinu zbog povećanja osnovice za obračun plaća policiji i obrazovanju.
11.02.2022. u 07:48
get url
text
Sjednica Vlade USK

No govori se i o novom povećanju osnovice za državne službenike, koje znači i povećanje osnovice funkcionerima jer su u vezi s istim zakonom - Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti USK.

Pomalo konfuzne informacije u vezi s povećanjem plaća stižu iz različitih izvora iz Unsko-sanskog kantona. Ono što je pak jasno jeste da bi policija i obrazovanje imali istu osnovicu kakvu sada imaju državni službenici, ali državni su službenici s Ministarstvom pravde i uprave USK pripremili sporazum koji predviđa novo povećanje osnovice.

Ministar finansija Unsko-sanskog kantona Vedran Prša kazao je da još ne može govoriti o konkretnim ciframa jer još nema budžeta, i da treba utvrditi i početak primjene, ali da je plan da se izjednače osnovice policije, obrazovanja i državnih službenika.

Odgovorio je da povećanje osnovice za državne službenike znači i povećanje plaća za dužnosnike, ali da se želi vidjeti da ovo ne obuhvata zastupnike u Skupštini USK jer oni imaju visoke paušale. Tako bi bila povećana plaća "samo" za premijera, ministre i savjetnike.

U kolikom iznosu i kada tačno, još nije tačno poznato, ali u Sindikatu organa državne službe Unsko-sanskog kantona spominju četiri posto.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, ranije je za Faktor rekao da će zakazati online sjednicu Skupštine USK čim dobiju budžet kojeg treba usvojiti Vlada USK. Dodao je da su tražili da se Ministarstvo finansija USK usaglasi sa Ministarstvom obrazovanja zbog povećanja osnovice sa 302 KM na 320 KM za policiju, obrazovanje i državne službenike.

VEZANI TEKST - Ništa od manjinske vlade USK, SDP "pronašao" presudan glas za budžet

Ipak, situacija s načinom obračuna plaća državnim službenicima nije tako jednostavna i njihova osnovica bi, prema pojašnjenjima iz Sindikata, bila veća od ovih 320 KM.

Edin Mašić, predsjednik Sindiata organa državne službe USK, kazao nam je da oni sada imaju osnovicu od 302 KM, ali se na nju računa i ponder, bod, koji je uređen kolektivnim ugovorom pa njihova osnovica trenutno i "izlazi" na 320 KM. Ono što su tražili i što je definirano i sporazumom kojeg je pripremilo Ministarstvo pravde i uprave USK, jeste osnovica od 315 KM koja, kada joj se doda taj poseban bod, izađe na 330 KM. Taj sporazum još treba usvojiti Vlada USK, ali Mašić kaže da je to već uračunato u budžet.

Osnovna plaća ministra, kako nam je pojašnjeno u sindikatu, jest oko 2.700 KM, na šta ide deset posto funkcionerskog dodatka i staž, što je više od 3.300 KM. Trenutno. Povećanje osnovice povuklo bi za sobom, kako smo naveli, povećanje plaće za otprilike četiri posto.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, kazao je da su državni službenici prošle godine imali osnovicu od 320 KM, i to na osnovu odluka Vlade, a sada se to što je bilo u praksi 2021. godine samo želi pretočiti u novi sporazum za sve budžetske korisnike.

Tvrdi da se ide na jednaku osnovicu za sve, policiji, obrazovanju i državnim službenicima, i to u iznosu od 320 KM, što će budžet povećazti za pet do šest posto.

Ružnić je rekao i da iz Sindikata državnih službenika predlažu određene korekcije, o kojima tek treba razgovarati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.