Prema onome čemu smo jučer svjedočili, bh. građani sigurno neće među prvima dobiti vakcinu, jedino efikasno sredstvo u borbi protiv pandemije, a svojom izjavom Siniša Ilić, zamjenik ministrice Civilnih poslova BiH, otišao je i korak dalje kazavši kako je njena nabavka upitna jer, Federacija BiH nije uplatila svoj dio sredstava od 11.564.738,92 KM.

- Mi smo jučer dobili obavještenje iz Vlade Federacije BiH da je u planu budžeta za 2021. godinu planiran taj iznos, što je, prema našem mišljenju, dug rok i prekasno jer bi trebalo da vakcine dobijemo već u prvom kvartalu sljedeće godine – naveo je Ilić i dodao da će Vlada FBiH u narednim danima iznaći mogućnost i sredstava kako bi se spriječilo da Globalna alijansa za nabavku vakcina (GAVI) prekine, odnosno otkaže ugovor.

Dodao je da je entitet RS uplatila oko 400.000 KM (204.566 eura), a da FBiH treba uplatiti dvije trećine stredstava za nabavku oko 800.000 doza, pa je Vijeće ministara BiH obavezalo Vladu FBiH da predviđeni dio sredstava za ove namjene što prije uplati.

Nedugo nakon toga iz Federalnog ministarstva zdravstva stiglo je saopćenje u kojem su naveli kako su oni tek u petak – 11. decembra zaprimili akt Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina 15. decembar.

Naveli su kako su istog dana prema premijeru, dopremijerima i federalnoj ministrici finansija uputili zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa u od 11.564.738,92 KM, jer su već ranije uplatili avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, prema Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Kažu kako su tri dana kasnije, (14. decembra) dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem je predloženo da se sačini informacija prema Vladi, što je, kako oni kažu, i učinjeno, tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva o čemu je na sjednici 15. decembra i raspravljano.

- Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku. Zaključeno je da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021. – naveli su u svom saopćenju.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva napomenuli su da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em, a koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država Bosna i Hercegovina. Iz ovoga je jasno da je Vijeće ministara to koje je zakazalo, a ne Vlada FBiH. Entitetska vlada, u ovom slučaju FBiH, je imala obavezu da uplati avans i to su učinili. 

U Ministarstvu civilnih poslova BiH zatražili su nam pismeni upit u vezi sa svime što smo pitali kako bi se razjasnila ova situacija, što smo i učinili. Zbog važnosti teme, na pitanje, kada bismo mogli očekivati odgovor, rečeno nam je da u tom sektoru rade četiri čovjeka i da ne znaju kada bi se to moglo dogoditi?!

U Federalnom ministarstvu zdravstva rečeno nam je da su sve kazali u jučerašnjem saopćenju, "te da treba pitati državu – zašto nije dala finansijske garancije po ugovoru sa GAVI-jem koji je potpisala ministrica Gudeljević".

U međuvremenu, Ministarstvo zdravstva zakazalo je konferenciju za medije u 15.30 danas na kojoj će, za nadati se, objasniti ovu situaciju u koju su nas doveli prvenstveno troje HDZ-ovih ministara - Ankica Gudeljević, Vjekoslav Mandić i Jelka Milićević. 

Istovremeno, Vlada FBiH se oko 14 sati oglasila saopćenjem za javnost u kojem navode sljedeće: 

- Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obavještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam). S obzirom na to da nije bila obavještena, kompletan iznos nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti.

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH. Naglašavamo da je Vlada Federacije BiH, u okviru COVAX mehanizma svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala, te je podsjetimo, uplatila i avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH.

Napominjemo, da je Vlada Federacije BiH od početka pandemije izazvane koronavirusom za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojila sredstva u iznosu od preko 43 miliona KM, koja su bila neophodne za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. U Budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 miliona KM. Također, uprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija, Federalna vlada je svoje obaveze redovno izmirivala prema svim korisnicima budžeta i građanima, a tome svjedoči i redovnost isplate penzija, kao i naknada za boračku populaciju te civilne invalidnine - stoji u saopćenju Vlade FBiH.