Kako je Šešelj potvrdio u telefonskoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), saslušanje je zakazano za 1. juli.

On je naveo da će se najverovatnije odazvati pozivu.

Poziv na saslušanje je na svom Twitter nalogu potvrdio i bivši visoki funkcioner SRS-a, Nemanja Šarović. On je naveo da nije želio primiti poziv, jer nije bio napisan ćirilicom.

Kako je Vojislav Šešelj rekao za RSE, poziv je stigao i Ljiljani Mihajlović, Ognjenu Mihajloviću, Miljanu Damjanoviću, Miroljubu Ignjatoviću, Marini Ristić i Marini Raguš. Oni su sadašnji i bivši članovi SRS-a.

- Riječ je o navodnom kršenju pravilnika Haškog tribunala u pogledu zaštite identiteta zaštićenih svjedoka i povjerljive dokumentacije - rekao je Šešelj za RSE.

- Ja sam to sve objavio u svojim knjigama, više od 50 knjiga. Objavljujem sav materijal Haškog tribunala iz mog predmeta, jer je predmet završen i ne mogu oni sto godina da drže u tajnosti - rekao je Šešelj.

On je dodao da nije ugrožavao svjedoke, već da je kompromitovao tribunal, te da će to nastaviti raditi.

Iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Tužilaštva za ratne zločine Srbije nisu bili dostupni za hitan komentar.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj je 6. maja 1992. godine održao govor u Hrtkovcima, za koji je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik nekadašnjeg Haškog tribunala, ocijenilo da je značajno doprinio progonu, deportaciji i drugim nehumanim djelima.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.