open-navfaktor-logo
search
Potencijalni kandidat
Ima li Sarajevo šansu da ponovo bude domaćin ZOI-ja, ko bi finansirao obnovu sportskih borilišta?
Grad Sarajevo zajedno sa gradom Barcelonom mogao bi biti kandidat za održavanje Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.
15.02.2022. u 07:56
get url
text

U Pekingu su se prije nekoliko dana sastali čelnici Olimpijskog Komiteta (OK) Bosne i Hercegovine i OK Španije. 

Sastanku su prisustovali predsjednik OKBiH Marijan Kvesić, potpredsjednik Milanko Mučibabić i generalni sekretar Said Fazlagić, zatim predsjednik OK Španije Alejandro Blanco i Victoria Cabezas i članica Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta.

- Tema sastanka je bila kandidatura za ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 koja i u svijetu sada već poprima obrise o jednoj izvrsnoj ideji. Da bi se ideja pretvorila u prijedlog, u narednom periodu će biti održani prateći sastanci između interesnih strana, a Sarajevo bi trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta - saopćio je OKBiH.

Budžet o kojem govore iz OKBiH podrazumijevao bi renoviranje bob-staze i skakaonica, a djelimične troškove obnove pokrio bi OK Španije.

Predsjednik OKBiH Marijan Kvesić ističe da bi bilo značajno da u finansiranju obnove učestvuju svi nivoi vlasti. 

- Teško je u ovakvoj složenoj političkoj situaciji odgovoriti na pitanje finansiranja obnove. Mišljenja sam da je tu na prvom mjestu Grad Sarajevo koji bi bio domaćin organizacije, a tu je odmah i Kanton Sarajevo. S obzirom na to da je ovo projekat od državnog značaja, sigurno da bi u obnovi učestvovalo i Vijeće ministara - kazao je Kvesić za Faktor.

Ipak, smatra da početna inicijativa treba da krene od Grada Sarajeva.

- Mi u OKBiH smo uradili svoj zadatak i očekujemo podršku. Jako je važno da sada pokažemo svoje domaćinstvo. Ovakav događaj će zasigurno imati pozitivne vibracije kada su sve strukture vlasti u pitanju - kazao je Kvesić.

Otkriva da će ove sedmice biti održan sastanak sa OK Španije u Madridu, te da će nakon toga nekoliko eksperata posjetiti Sarajevo.

- Oni će doći i vidjeti kakva je situacija, ocijeniti stanje borilišta i našu spremnost da pristupimo ovakvom projektu - ističe Kvesić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić otkriva za Faktor da će uskoro posjetiti Barcelonu te održati sastanak sa gradonačelnikom Barcelone Adom Colauom, gdje će, kako tvrdi, razmotriti strategiju organizacije zajedničkog nastupa na ZOI-ju 2030. godine. 

- S obzirom na to da se radi o vrlo zahtjevnom projektu očekujemo pomoć i podršku od drugih nivoa vlasti. Kada već govorimo o podršci, imamo je od olimpijskih komiteta zemalja centralne i istočne Evrope u ideji zajedničkog nastupa Sarajeva i Barcelone. Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije, poput Makedonije, Albanije, Slovenije podržali su, također, ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob-staze, s obzirom na to da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja - kazala je Karić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.