open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik Tuzle
Imamović objavio da odlazi: Nikakva ambasadorska pozicija me ne zanima, kao ni funkcije u izvršnoj vlasti
Jasmin Imamović danas je zvanično objavio da prihvata mandat zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te da će Zijad Lukavić biti predložen za vršioca dužnosti gradonačelnika do vanrednih izbora, koji moraju biti održani najdalje za 90 dana.
18.11.2022. u 15:48
get url
text
Jasmin Imamović

- Tuzli sam posvetio 22 godine neprekidnog rada, moji timovi i ja smo ostvarili mnoge velike ciljeve, pa čak i one koji su se činili nemogućim. Smatram da je vrijeme da pokušam ostvariti važne ciljeve za BiH, pa čak i one koji se čine nemogućim - rekao je danas Imamović.

VEZANI TEKST - Jasmin Imamović odlazi s pozicije gradonačelnika Tuzle

On se zahvalio građanima koji su ga pet puta birali na direktnim izborima i tako ga učinili najdugovječnijim gradonačelnikom u historiji Tuzle, svojoj porodici te svojim saradnicima i uposlenicima gradske uprave od 2001. godine do danas.

Na pitanje zašto baš sad napušta funkciju, Imamović kaže "da je ovo najpovoljnije vrijeme za Tuzlu".

- Tajna uspjeha u protekle 22 godine je to što je prvi put na poziciju načelnika, a kasnije i gradonačelnika, došao neko ko je radio u gradskim službama i organizacijama. Sada je prilika da napravimo kontinuitet, pojavila se ekipa mladih, mojih saradnika, koja je snažna i može nastaviti ovaj tempo. Jednom se povući mora, a najbolje je to učiniti kada se može doprinijeti na drugom radnom mjestu, a mislim da mogu da doprinesem BiH - kaže Imamović.

O svom nasljedniku, privremenom, a možda i dugoročnom, rekao je da smatra da Zijad Lugavić može nastaviti započeto.

- Zijad Lugavić, moj pomoćnik za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, prijedlog je velikog broja vijećnika, dakle ne samo SDP-a, nego mnogih drugih i ne bi me iznenadilo da oduka bude jadnoglasna. On je moj prvi saradnik punih 10 godina, ima sjajnu biografiju, pošten je, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan, u šta sam se uvjerio kroz zajednički rad - rekao je Imamović i dodao da je Lugavić najvjerovatniji kandidat SDP-a za gradonačelnika kada budu raspisani vanredni izbori.

O poslu u Zastupničkom domu BiH, dugogodišnji gradonačelnik Tuzle rekao je da će njegovi prioriteti biti ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO te ekonomsko-socijalne mjere.

- Moj poseban je cilj da se izborim za ono za šta se nisam mogao izboriti iz pozicije gradonačelnika. To je ugradnja uređaja za odsumporavanje u Termoelektranu Tuzla, nastavak Južne saobraćajnice u Tuzli do Slavinovića, saobraćajnu deblokadu Sjeveroistočne Bosne kroz "Y" krak i autocestu od Brčkog, Orašja, Tuzle, Žepča i Zenice. Smatram važnim i nekada davno započet projekat pruge od Sarajeva, preko Vareša, Banovića do Tuzle i Brčkog. BiH se najbolje integriše cestama i prugama. Nastavit ću se zalagati za racionalizaciju FBiH - naveo je Imamović.

O 22 provedene na čelu Tuzle Imamović kaže da je ponosan ma mnogo toga što je urađeno.

- Tuzla je bila, ostala za vrijeme mog mandata i ostat će i dalje, čuvar vrijednosti antifašizma i zajedničkog života, bića BiH. To je zasluga građana Tuzle, a mi iz gradske uprave moramo na to podsjećati. Ponosan sam na slana jezera, veoma važna za kvalitet života građana i razvoj turizma. Također, ponosan sam na rješavanje vodosnabdijevanja jer od 2006. godine nemamo redukcija vode, uspješnu zaštitu državne imovine kroz 12 godina dug proces, gdje smo uspjeli da poništimo nezakonitu privatizaciju Vodovoda, Grijanja, Komunalca i Pogrebnog preduzeća te na stvaranje novih preduzeća. Koliko danas vrijedi kompleks Pannonice, pa imamo BIT centar, Centar za kulturu, Saobraćaj i komunikacije. Imamo dva miliona kvadrata na daljinskom grijanju - rekao je, između ostalog, Imamović.

On se zahvalio i vijećnicima koji su uvažavali njegove prijedloge i ideje, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) koja ga je kandidirala i podržavala, gradskim preduzećima i javnim ustanovama, kao i novinarima.

O ambicijama u SDP-u, ali i radu izvan Zastupničkog doma BiH, Imamović kaže da će više boraviti u Centrali partije, ali da ambicije za neke funkcije nema.

- Nikakva ambasadorska pozicija me ne zanima, kao ni funkcije u državnoj ili federalnoj izvršnoj vlasti. Moj je plan da budem što bolji zastupnik - zaključio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.