open-navfaktor-logo
search
Počinilac isti
Imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću ponovo prijećeno, dobio stravične poruke
Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da MUP RS-a i nadležno tužilaštvo nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere, poručio je Salkić
30.07.2019. u 11:32
get url
text

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, osudio je ponovne prijetnje upućene Emiru ef. Nuhiću, imamu iz Bosanskog Novog. Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka, a stravične poruke je ponovo dobio sinoć, 29. jula, od iste osobe. U prethodnim, ali i novim porukama, imamu su upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke.

-Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da MUP RS-a i nadležno tužilaštvo nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Očigledno je da se i dalje napadi i prijetnje Bošnjacima u ovom entitetu smatraju kao aktivnosti poremećenih osoba, te se ne procesuiraju sa potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom - naveo je Salkić i dodao:

"Za nas svaka prijetnja predstavlja direktnu opasnost, imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom. Vjerujemo, a to pokazuje ova i ranije prijetnje, kao i činjenica da zločinci nisu kažnjeni, te da se osuđeni zločinci veličaju od vlasti, da su recidivi zločina i zločinaca prisutni i vrlo mogući u današnjem društvu u ovom entitetu".

Istakao je da još jednom, po ko zna koji put, poziva na profesionalizam MUP-a RS i tužilaštva, ali i odnos bez predrasuda i nacionalnog predznaka prema građanima u ovakvim slučajevima.

-Činjenica da se u javnosti ne objavljuju informacije o procesuiranju počinilaca napada na Bošnjake i izrečenim kaznama i presudama, doprinosi porastu nepovjerenja u MUP RS-a, tužilaštva i sudove u ovom entitetu. Napad na naše imame, koji vrijedno rade u mjestima povratka, je napad na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, bošnjački narod, ali i na temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta. Pozivam i akademsku zajednicu, Srpsku pravoslavnu crkvu, predstavnike vlasti i opozicije, nevladine organizacije i intelektualce u entitetu RS, da jasno osude sve učestalije napade na Bošnjake i imovinu i članove Islamske zajednice od Trebinja, preko Zvornika, do Bosanskog Novog. Osuda, sankcionisanje i distanciranje od počinilaca je civilizicijski iskorak, te opredjeljenje da se gradi društvo u kojem će svi građani uživati jednaka prava, a da će počinioci dobiti zasluženu kaznu - kazao je Salkić, saopćio je njegov Kabinet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.