Srijeda, 23.09.2020.
h

Incest u BiH: Ko su monstrumi koji su silovali svoje kćerke?

Djevojčica iz Dervente samo je jedna žrtva u nizu seksualnih predatora utjelovljenih u ulogu očeva s poremećenom strukturom ličnosti i bez moralnih vrijednosti

Potresna i tužna priča 15-godišnje djevojčice iz Dervente koju je otac nekoliko puta silovao, te je ona ostala u drugom stanju i rodila dječaka nakon zlostavljanja, šokirao je i uznemirio javnost u našoj zemlji.

Monstruozan čin i još teže posljedice za djevojčicu i njeno dijete pratit će ih cijelog života.

Prijetnje smrću

Monstruozni otac N. Đ. je uhapšen prije dva dana i to pošto je njegova kćerka konačno smogla snage i sve prijavila Centru za socijalni rad. Ranije se na takvo nešto nije usuđivala jer joj je otac prijetio da će ubiti i sebe i nju.

Nažalost, ova petnaestogodišnjakinja nije usamljen slučaj u našoj zemlji već je samo jedna u nizu žrtava koje su na meti seksualnih predatora utjelovljenih u ulogu očeva. Monstrumi obično bivaju otkriveni nakon više godina provedenih u incestu.

Sredinom prošle godine u Prijedoru uhapšen je Miroslav Bojić i to nakon što je punih šest godina silovao vlastitu kćerku. Djevojčicu je  prvi put napastvovao kada je imala samo 11 godina i to 2008. godine. Policiji ga je prijavila supruga, a zbog ovog djela, osuđen je na kaznu zatvora od 19 godina.

Pedesetšestogodišnji Rajko D. našao se iza rešetaka u novembru 2014. godine pošto je uhapšen zbog pokušaja silovanja i spolnog nasilja nad svoje dvije kćerke. Otac monstrum je osuđen na 13 godina robije jer je zlostavljao dvije kćerke, mlađu, koja ima 17 godina i stariju, danas udatu 23-godišnjakinju.
Porodična tajna izašla je na vidjelo kada se tinejdžerka starijoj sestri požalila na očevo ponašanje.

Starija kćerka nije mogla da podnese da se njenoj mlađoj sestri ponovi ista sudbina, jer je i nju otac, navodno seksualno zlostavljao, pa ga je prijavila policiji. Noćna mora je trajala deset godina.

Impotentni monstrumi

Iako stručnjaci nastoje utvrditi motive počinitelja, kao i okolnosti koje utječu na takvo, krajnje nasilno ponašanje, pogrešno je misliti da se silovanje događa tek nakon jednog ‘klika u glavi’. Kako ističu, ‘iza svake prepotencije stoji neka impotencija’. Omer Ćemalović, psihijatar, za Faktor je pojasnio da su otkriveni slučajevi tek vrh ledenog brijega, a uzrok ovakvog monstruoznog djelovanje ovisi o cijelom nizu faktora, odnosno strukturi ličnosti pojedinca.

CEMALOVIC

Monstrumi su obično ljudi s određenim seksualnim problemima koji, primjerice, ne mogu realizirati svoju seksualnu želju. Neki od njih siluju zato što su inače u drugim situacijama nesposobni realizirati seksualni kontakt, jer se boji ili je u strahu, pa mu je to način da ga ostvari dok je drugima to jedini užitak te ne mogu stupiti u seksualni odnos ako nije vezan s prisilom ili nasiljem.

Silovatelj pak najčešće to postaje kroz odgoj u kojem je mlada osoba često ponižavana, kao i kroz nedovoljan odgoj o seksualnosti, pri čemu se ne razvija poznavanje tog područja u životu, pa čovjek ne nastoji uobičajenom komunikacijom, nego nasiljem, doći do ostvarenja jednog od svojih bioloških ciljeva.

– Veoma mali broj silovatelja su psihički bolesnici. Radi se zapravo o ljudima s teškim socijalnim i moralnim devijacijama i njihova struktura ličnosti u kombinaciji s alkoholizmom dovodi do monstruoznih silovanja – kazao je Ćemalović, dodajući da takve osobe samo misle o svojoj dobrobiti, te da druge ljude nemaju u planu.

Kako je pojasnio, kćerke se tako silovateljima nađu pri ruci i podliježu najprimitivnijim impulsima požude bez obzira na cijenu.

Posljedice za žrtve su katastrofalne. Kako je pojasnio Ćemalović, veoma mali broj njih uspije da se kako-tako izvuče s nekim posljedicama koje nisu razvojnog karaktera, za njihovu ličnost i seksualnost.

Silovao kćer od pete godine

Još jedan nastrani otac otkriven je u maju ove godine, i to K. S. (49), medicinski radnik iz Bihaća i otac bez duše uhapšen je odmah, a tada je otkriveno da je svoju kćer silovao do njene pete godine.

Prema informacijama koje niko nije želio potvrditi, ali ni demantirati, zlostavljanje je i snimao te je snimcima ucjenjivao svoju kćerku. Navodno, pronađeno je više snimaka ovog monstruoznog čina.

O incestu se mora govoriti

Sociolog Srđan Vukadinović pojasnio je za Faktor kako društvo s monstruoznim silovateljima može izaći na kraj samo otvaranjem ove tabu teme.

– Ova pojava je izuzetno prisutna u društvu, a zbog činjenice da se radi o tabu temi, ona se i dalje gura pod tepih jer u našem društvu je ovako nešto velika sramota, kako za porodicu tako i za žrtvu. Trebali bi govoriti, vrištati o tome, jer šuteći o svemu zapravo pravimo još veću štetu jer na taj način ostavljamo prostor patološkim ličnostima da nastave sa svojim zlodjelima te nam se sve iznova događa – kazao je Vukadinović.

(E. Fazlić/Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh