Indija: Ambasador Sabit Subašić otvorio Počasni konzulat BiH u Kolkati

Objavljeno: 11.01.17 u 11:01

Ambasador Bosne i Hercegovine u Indiji Sabit Subašić je 9. januara 2017. godine svečano otvorio Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Kolkati, glavnom gradu indijske države Zapadni Bengal.

Svečanosti povodom otvaranja prisustvovali su visoki zvaničnici, predstvnici vlasti u Zapadnom Bengalu, istaknuti bizinismeni, javni i kulturni radnici, te predsatvnici medija.

Za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Kolkati imenovan je Sanjey Agrawal, istaknuti bizinismen u oblasti proizvodnje cementa, laminata i namještaja sa dobrom reputacijom u ekonomskom životu ne samo u Indiji, već i u susjednim zemaljama kao što su Mijanmar i Laos.

Ambasador Subašić je, obraćajući se prisutnima, naglasio da još iz vremena bivše Jugoslavije traje bliskost između naroda Bosne i Hercegovine i Indije i da smo sada u prilici da to konkretizujemo sa Zapadnim Bengalom kroz različite projekte u istočnom dijelu Indije.

"Bosna i Hercegovina je država istorije, sporta, kulture, filma i trenutno jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Mi smo po zvaničnim svjetskim kriterijima među državama u svijetu gdje se strani gosti najtoplije primaju. Imate hiljadu razloga da posjetitite Bosnu i Hercegovinu," rekao je ambasador Subašić, pozvajući prisutne da posjete BiH.

Počasni konzul Agrawal se zahvalio Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i ambasadoru Subašiću na ukazanom povjerenju i obećao da ce učiniti sve što je moguće da to povjerenje opravda i da doprinese, prije svega, ekonomskom približavanju BiH i Zapadnog Bengala.

Otvaranjem Počasnog konzulata u Kolkati kompletiran je projekat Ambasade BiH u Indiji o uspostavljanju mreže počasnih konzulata u regionu Indijskog potkontinenta. Pet počasnih konzula, dva u Indiji (Mumbai i Kolkata) i po jedan u Bangladešu, Nepalu i Šri Lanki, već obavljaju svoju funkciju i donose niz prednosti BiH u ostvarivanju svojih diplomatskih interesa i ciljeva u ovom dijelu svijeta.