open-navfaktor-logo
search
Raj za fudbalere
INFOGRAFIKA: Gdje će se pripremati i koliko će novca izdvojiti klubovi iz BiH
Sarajevo, Željezničar, Borac, Velež, Sloboda, Tuzla City, Mladost i Čelik su premijerligaški klubovi koji su otputovali ili će u narednim danima krenuti za Antalyju
22.01.2020. u 14:10
get url
text

Klubovi iz Bosne i Hercegovine sve češće putuju u inostranstvo kako bi "pumpali" formuu prvenstvenoj pauzi.

Razlike nema. Bilo da se radi o klubovima sa stabilnim budžetom, ili pak timovima koji su u dugovima do guše. Za pripreme novca mora da bude.

I ove godine Turska je atraktivna među premijerligašima. Antalyja je zimski izlog za fudbalere. U ovo doba godine na stotine klubova boravi na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske.

Smještajni kapaciteti u Antalyji nisu problem. Luksuzni hoteli sa restoranima, barovima, prostorijama za igranje bilijara, stonog fudbala, spa centrima, fudbalskim terenima i fudbalskim kampovima sa odličnim uvjetima, samo su neki od razloga što klubovi upravo tamo organizuju pripreme za svoje igrače.

Sarajevo, Željezničar, Borac, Velež, Sloboda, Tuzla City, Mladost i Čelik su premijerligaški klubovi koji su otputovali ili će u narednim danima krenuti za Antalyju. Tamo će se zadržati od deset do 14 dana i pored svakodnevnih napornih treninga odigrati i nekoliko kontrolnih mečeva.

Rijetko ko je spreman javno govoriti o tome koliko je za "raj na zemlji" potrebno izdvojiti novca, ali saznajemo da je za dvosedmični boravak ekspedicije koju čini skoro 40 ljudi potrebno minimalno 35.000 eura. U zavisnosti od aranžmana, cijene se kreću čak i do 100.000 eura. U cijenu su uračunate avionske karte, smještaj u hotelu na "all inclusive" nivou, korištenje terena, sudije... Prijevoz sa aerodroma i ostali transferi zavise od aranžmana. U većini slučajeva se dodatno plaćaju, kao i pranje opreme, što je usluga koju nudi gotovo svaki hotel.

Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik ove zime će se pripremati u Hrvatskoj, koja nije ništa jeftinija opcija od Turske i košta između 25.000 eura do 40.000 eura.

Jedini tim koji će kompletne pripreme odraditi na svojim terenima je Zvijezda 09.

Vrijedi spomenuti i da su mnogi klubovi, prije ili nakon odlaska u Tursku, za jedan dio priprema odabrali boravak u Međugorju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.