Ovu informaciju objavio je portal HMS koji je pod direktnom Čovićevom kontrolom. 

- Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska amabasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon što je izraelski ambasador Noal Gal Gendler raskrinkao bošnjačko politiku koja zloupotrebljava jevrejsku zajednicu u BiH kako bi i dalje uzurpirala mjesta Hrvata, Srba, Jevreja i Roma u federalnim i državnim institucijama - piše HMS. 

VEZANI TEKST - Ambasada Izraela: Prijedlozi hrvatske strane o promjenama u Izbornom zakonu BiH su dobrodošli

- To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici - ističe sagovornik HMS-a.

Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

- Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog - istaknuo je izvor HMS-a.

On nadalje ističe kako je u "političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju".

- Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o Jevrejima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu. 

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama Hrvatski Medijski Servis doznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

- Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jerusalemom kao glavnim gradom - kaže sagovornik HMS-a.