open-navfaktor-logo
search
Nezakonitosti Vlade TK
Inspekcija na UKC-u Tuzla: Upravni odbor imenovan nezakonito, direktori ne ispunjavaju uvjete
Federalna inspekcija, nakon obavljenog nadzora, utvrdila je da Upravni odbor (UO) Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla nije imenovan u skladu sa zakonom jer nema predstavnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Utvrđeno je i da vršilac dužnosti medicinskog direktora Bahrudin Hadžiefendić ne ispunjava uvjete za ovu funkciju jer nema završenu specijalizaciju, a samim tim ni pet godina iskustva nakon položenog specijalističkog ispita.
08.12.2021. u 14:08
get url
text

Sve ovo navodi se u odgovoru na pitanje delegata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Borisa Krešića (DF), koji potpisuje direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) Anis Ajdinović.

Diploma i akreditacija

- Nakon svega što je utvrdila inspekcija moralno bi bilo da ministar zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) Božo Jurić podnese ostavku. On daje saglasnost na imenovanje Upravnog odbora i direktora UKC-a Tuzla - kaže delegat u Domu naroda BiH i zastupnik u Skupštini TK Boris Krešić.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla je Alen Kamerić. On je ove godine doktorirao na Evropskom univerzitetu Kallos, a potom je 8. aprila imenovan za docenta na spomenutoj visokoškolskoj ustanovi koja nema akreditaciju, a potom je imenovan na čelo UKC-a. Sve ovo je tokom nadzora utvrdila i Federalna inspkecija, s tim da je konstatirano da validnost akreditacije nije u nadležnosti ove inspekcije.

Međutim, Boris Krešić je prije nekoliko mjeseci želio znati da li Univerzitet Kallos ima akreditaciju i da li se diploma s tog univerziteta može priznati u svrhu zaposlenja. Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, u odgovoru Krešiću datiranom 9. juna 2021. godine, pored toga što navodi da Kalos nema akreditaciju, kaže i da će, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju BiH, "nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenje ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove".

Očitovanje Agencije po ovom pitanju nije spriječilo Vladu TK da Alena Kamerića 2. decembra drugi put imenuje za vršioca dužnosti generalnog direktora UKC-a Tuzla.

Ponovno imenovanje

- Dakle, mi trenutno imamo direktora i njegovog zamjenika koji ne ispunjavaju uvjete za funkcije i Upravni odbor UKC-a koji je imenovan nezakonito, a nalazimo se u četvrtom valu pandemije i bilježimo najveću smrtnost od COVID-19. Porazno je da Vlada TK zna da imenuje direktora koji je doktorirao i ima docenturu na neakreditiranom univezitetu, i to ih ne sprečava da ga ponovo imenuju. Kada tako nešto tako radi u državnim zdravstvenim ustanovama, šta onda da očekujemo od privatnih - kaže Krešić.

Dodajmo da je Federalna inspekcija utvrdila i da Kamerić nema saglasnost federalnog ministra zdravstva za imenovanje na funkciju generalnog direktora, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH bi je morao imati.

- Postupajući federalni inspektor zdravstva će, u pogledu imnovanja UO JZU UKC Tuzla, kao i saglasnosti Federalnog ministarstva zdravstva za imenovanje v. d. direktora, uputiti obavijest i upoznati osnivače (Vladu FBiH i Vladu TK) i resorna ministarstva FBiH i TK o utvrđenim nepravilnostima - navodi se između ostalog u dopisu koji potpisuje direktor FUIP-a Anis Ajdinović.

{$galerijaFotografija}

Kamerić Kallos
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.