Inspekcija potvrdila: Jedna osoba zaražena brucelozom

objavljeno: 08.01.2018. u 16:03

Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona dobila je službenu potvrdu iz Doma zdravlja Kupres da je jedna osoba s područja njihove općine, tačnije iz mjesta Botun, zaražena brucelozom, potvrdio je Feni direktor te uprave Dubravko Kovačević.

Bruceloza se, kako ističe Kovačević, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom te konzumiranjem sirovog nepasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda od te životinje.

Na području ovog kantona proteklih su godina provedeni brojni programi iskorjenjivanja bruceloze. No, iako su zaražene životinje eutanazirane te se provode mjere cijepljenja životinja i veterinarski pregledi, bolest se ponovo pojavljuje.

U Udruženju veterinara Livanjskog kantona glavni problem u pojavi ove bolesti vide u dozvoljenom i nekontroliranom tzv. nomadskom stočarenju gdje s područja drugih kantona, što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču, dolazi neispitana i nekontrolirana stoka na ispašu.

Prema riječima direktora, u prošloj su godini na području Livanjskog kantona evidentirana 102 zaražena goveda od bruceloze od kojih većina na području Kupresa, dok je par slučajeva zabilježeno i u Livnu i Tomislavgradu.

Osim goveda, zarazne bolesti utvrđene su i kod ovaca i koza, s tim da je 70 koza bilo oboljelo od Q groznice u Drvaru, a 80 ovaca od bruceloze u Kupresu, dodao je Kovačević.

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja spomenutih zaraznih bolesti kod ljudi i životinja, direktor Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona napominje kako se odlukom nadležnih institucija provode sistemske mjere uklanjanja svih zaraženih životinja iz objekta gdje je potvrđena zaraza, nakon čega se provede zakonske mjere sanacije.