Osim za struju, neophodno im je 400.000 KM kako bi platili dospjele, a neplaćene fakture za lož ulje, te 60.000 KM za druge komunalne usluge, informacije su koje se mogu vidjeti na web platformi institucija BiH "e-Konsultacije".

VEZANI TEKST - Traže novac iz tekuće rezerve zbog problema s grijanjem institucija BiH, zašto nisu na vrijeme nabavili lož ulje

Ova služba je i prošli mjesec zatražila 1,5 miliona KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi kupila lož ulje, potrebno za grijanje institucija, i ostale energente. Prethodno su dva dana bez grijanja bile zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH jer su dobavljači lož ulja odustali od ugovora zbog naglog skoka cijena goriva.

I Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je pripremilo odluku kojom traže 300.000 KM tekuće rezerve budžeta institucija BiH također za nabavku električne energije od aprila do juna za objekte ovog ministarstva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kako ne bi došli u poziciju da ne mogu platiti račune.

U prijedlogu odluke koja treba ići ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine obrazložili su da su porasle cijene energenata, a otežavajuća okolnost je i što su institucije BiH na privremenom finasniranju, što znači da raspolažu novcem kojeg su imali 2020. godine, kada su cijene bile dosta niže.