Kako se navodi, Insititut ispituje da li je virus importovan preko dvoje građana BiH koji su nedavno boravili u Crnoj Gori.

- Lokalna epidemiološka služba Doma zdravlja Herceg Novi je u srijedu, 10. juna, kroz mehanizam prekogranične saradnje i razmjene informacija, dobila obavještenje od strane epidemiološke službe DZ Trebinje, da je tokom dana dobijen pozitivan nalaz uzet iz uzorka pacijentiknje iz općine Trebinje koja je sa svojim sinom (oboje državljani BiH) boravila u svom stanu u Herceg Novom - navode iz Instituta.

Oni su pojasnili da je epidemiološkim istraživanjem i razmjenom informacija rekonstruisano kretanje oboljelih prije, tokom i nakon boravka u Crnoj Gori. Navodi se i da je pet kontakata, koje su oboljeli ostvarili tokom boravka u Crnoj Gori, stavljeno u samoizolaciju, kao i da su im uzeti uzorci na analizu zbog sumnje na moguću izloženost novom koronavirusu.

- Rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakta, bili su negativni, dok će obrada preostala dva biti završena tokom dana. Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovo laboratorijski obrađeni. Opisana situacija niti je neuobičajena niti neočekivana, posebno imajući u vidu sva saznanja o novom koronavirusu i učestalosti asimptomatskih nosilaca virusa - kazali su u Institutu.