open-navfaktor-logo
search
Budućnost BiH
Inzko: Program reformi je već usvojen i NSRS ga može samo aminovati
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu entiteta Republike Srpske zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Program reformi BiH
18.12.2019. u 17:37
get url
text

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je danas da je "Program reformi već usvojen i da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske to može samo aminovati".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu entiteta Republike Srpske zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Program reformi BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Ako će doći do tog glasanja ili usvajanja, treba da se kaže da je to već usvojeno i oni to tamo mogu jedino još aminovati, ali ne mogu o tome odlučivati, jer to je već usvojeno. Drugo, to je stvar vanjske politike i to je kompetencija države. Ne mogu entiteti biti iznad države. Državno Predsjedništvo, koje je najviši organ, je to već usvojilo. Pored toga, postoji Zakon o odbrani i tamo lijepo piše šta je budućnost Bosne i Hercegovine, odnosno da je to NATO. To je na državnom nivou - pojasnio je Inzko.

Ali, kako je rekao Inzko, možda Dodik želi da entitetska skupština na Program reformi da svoj blagoslov.

- Ali odluke tamo više ne mogu padati - zaključio je Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.