open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava
Isović: Rudnici duguju 500 miliona maraka, ovo stanje je neodrživo
Prema najavi Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica, oko 2.800 rudara rudnika Zenica i Breza danas će obustaviti proizvodnju u svim jamama, zbog kašnjenja isplate toplog obroka. Do toga je došlo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH, zbog dugovanja za poreze i doprinose u iznosu od 211 miliona maraka, poduzela korake na naplati duga
06.09.2019. u 12:19
get url
text
Šerif Isović

Prema najavi Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica, oko 2.800 rudara rudnika Zenica i Breza danas će obustaviti proizvodnju u svim jamama, zbog kašnjenja isplate toplog obroka. Do toga je došlo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH, zbog dugovanja za poreze i doprinose u iznosu od 211 miliona maraka, poduzela korake na naplati duga.

Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, u izjavi za Faktor pojašnjava da se ne radi o blokadi računa, već da je izdato rješnje o naplati manjeg duga, a koji je nastao zbog isplate plaća bez uplate poreza i doprinosa na isplaćene plaće.

- Nalozima izdatim banci nisu obuhvaćeni ukupni dugovi. Tako primjera radi, rudniku koji duguje 140 miliona izdat je nalog od 7,4 miliona. Treba istaći da šest rudnika duguje oko 500 miliona maraka i ovo stanje je neodrživo. PUFBIH je u proteklom peridu davala više prijedloga za rješavanje poreznog duga svih poreznih obveznika. Čak smo i u oktobru 2017. godine dali i prijedlog zakona za rješavanje duga. Ne vidim razloga da štrajkuju zbog toga što Porezna uprava ne dozvoljava isplatu plaća bez uplate doprinosa. Naprotiv, smatram da se i sindikati trebaju da bune zbog toga sto im se isplaćuju plaće bez doprinosa, a ne da svoju ljutnju ispoljavaju prema Poreznoj upravi – kaže Isović.

Kako potcrtava, još prije dva mjeseca uputili su pismo vlasnicima i menadžmetu u kojem je navedeno da će pokrenuti postupke naplate.

- Prema tome, imali su vremena da rade na rješavanju ovog problema – kaže Isović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.