open-navfaktor-logo
search
Hodočašće
Ispraćaj sa Sarajevskog aerodroma: Prve hadžije iz BiH jutros krenule prema Medini
Iz Kaknja na hadž ove godine ide i Adila Mašić. Iako je krenula sa štakama, kaže da se raduje ovom putovanju i da se uzda u dragog Boga da će joj olakšati da obavi sve obrede hadža
29.07.2019. u 08:37
get url
text

Prva dva aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine odletjela su jutros sa Sarajevskog aerodroma u Medinu.

Iz Kaknja na hadž ove godine ide i Adila Mašić. Iako je krenula sa štakama, kaže da se raduje ovom putovanju i da se uzda u dragog Boga da će joj olakšati da obavi sve obrede hadža.

- Idem sa mužem, prvi put i ne znam vam kazati kako se osjećam, poseban je ovo doživljaj. Sretna sam, jedva čekam da dođemo u Poslanikov grad, a zatim i u Meku. Da nam svima dragi Allah dž.š. da zdravlje i snagu da obavimo hadž – kazala je Mašić dok se opraštala sa članovima svoje porodice koji su je ispraćali sa suzama u očima.

Na hadž prvi put ide i Enisa Karaman iz Sarajeva. Emocije se, kaže, ne mogu opisati.

Sretna je jer će vidjeti sveta mjesta, klanjati u mubarek džamijama i nada se dobrom zdravlju da sve obrede hadža obavi kako je i propisano.

Nura Bučo, rođena u Čajniču, na hadž ide sa sestrom Mulijom Bučo-Pekić.

- Elhamdulilah samo mogu reći. Idemo sa nadama, sa dovama, sretne što idemo zajedno u Medinu i Meku. Već smo obavile hadž, a sada idemo za roditelje - kaže hadžinica Bučo.

{$galerijaFotografija}

Iako mu nije prvi put da obavlja hadž, Senad Hadžiselimović iz Čelinca kod Banje Luke kaže da se osjeća posebno, presretno.

- Živim u Njemačkoj, ali idem sa hadžijama iz BiH jer idem sa majkom koja živi u Čelincu. Ide i moja supruga, svastika, svi smo na okupu. Emocije čine svoje. Da ste samo vidjeli koliko sam plakao jučer na ikrar dovi, sve bi vam bilo jasno - kazao je Hadžiselimović.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris kazao je za Faktor kako danas idu tri aviona sa hadžijama iz BiH.

- U prvom avionu su bile sarajevske hadžije, njih 138, u drugom je veći dio hadžija iz Sarajeva, banjalučke hadžije, goraždanske i hadžije Vojnog muftijstva, a večeras putuju hadžije iz Bihaća.  A ove godine iz BiH ide 1.680 hadžija - kazao je Muderris.

Završene su sve tehničke pripreme za dolazak hadžija u Medini i Meki, ističe, te dodaje da će hadžije boraviti u istim hotelima kao i prošle godine.

- Trudit ćemo se mi kao rukovodstvo i naša tehnička podrška i ljekarska ekipa da profesionalno obavimo naš zadatak i da olakšamo našim hadžijama da obave sve obrede hadža u nadi da će se potpuno očistiti od grijeha i živi i zdravi se vratiti u našu lijepu domovinu BiH – kazao je Muderris.

Važno je, ističe, da je ovogodišnji prijevoznik hadžija domaća aviokompanija FlyBosnia.

- Ovo je na neki način test za nas i za njih i naravno ako bude uspješno realiziran ovaj zadatak, onda bismo mogli da govorimo o nekoj dugoročnijoj saradnji. Drago nam je da imamo našu domaću aviokompaniju i na kraju krajeva da i na taj način pokažemo naš ekonomski patriotizam – zaključio je Muderris.

Sutra će u 10.15 sati u Medinu krenuti preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, te letovima u večernjem terminu hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula, ujutro u 10.00 i 10.15 sati, te navečer u 22.15 i 22.30 sati. Ti letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim za hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva.

U posljednjem desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovat će drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak, 1. augusta, raspoređena su dva leta, u 10 i 10.15 minuta. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je najstarijeg ovogodišnjeg hadžiju Zaima Čelju.

- Dao sam podršku njegovim nastojanjima da ispuni svoju vjersku dužnost, te u 86. godini prvi put otputuje avionom na Hadž. Samo iskrena vjera može dati ljudima snage da rade velike stvari koje čini naš budući hadžija. To je istovremeno poruka i inspiracija mladim ljudima da idu ka izazovima bez obzira na okolnosti i prepreke. Hadžija Zaim je rekao da je prošle godine sanjao ovaj put, te se ove, odlučio da to i ostvari – kazao je Skaka.

 

Odlazak na hadž 29.07.2019
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.