open-navfaktor-logo
search
Saradnici gratis
Ivaylo Petev pao na prvom ispitu
U Trening-centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici okupili se Bugarin, Bošnjak, Hrvat i Srbin. Nije ovo početak vica, ovo je nastavak srozavanja ionako poljuljanog ugleda fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
22.01.2021. u 17:48
get url
text

Da će se novom selektoru Zmajeva Ivaylu Petevu svi miješati u posao, jasno je bilo i prije njegovog imenovanja, a potvrda je stigla odmah po završetku sjednice Izvršnog odbora, kada je Milorad Sofrenić kazao da će bugarskom treneru asistirati domaći stručnjaci i da će kompletan stručni stab biti predstavljen 27. januara.

Da, Petevu će, između ostalih, saradnike birati isti onaj Sofrenić koji nije uspio ni zapamtiti ime novoizabranom selektoru. A kao lav se borio za njegovo imenovanje. Bugarin je u razgovoru sa stručnom komisijom tražio izbor vlastitih saradnika. Što je i normalno. Ovako će sarađivati s ljudima koje ne poznaje.

VEZANI TEKST - Sofrenić ne zna ni ime novog selektora: Ovo je jedini član IO FSBiH koji nije glasao za Peteva

- Kandidat donekle poznaje stanje u reprezentaciji BiH i ima određene planove za budućnost. Zahtjev od Peteva da angažuje dva člana stručnog štaba (videoanalitičar i jedan pomoćni trener) mogao bi predstavljati problem kod nas - napisao je u svom izvještaju Emir Spahić.

Petev će biti tek drugi selektor stranac na klupi BiH. Primjera radi, Robert Prosinečki je na klupu Bosne i Hercegovine doveo svoje asistente. Izvršni odbor će prilikom formiranja novog stručnog štaba imati jasne kriterije. Prvi je nacionalna pripadnost, a drugi odanost i slijepa poslušnost. Uostalom, i selektor je tako izabran.

Da stvar bude jasnija, na pripremama Zmajeva će pola čunjeva nosati Bošnjak, pola Hrvat, a golmane bi mogao odbranama učiti Srbin. Možda čak i Sofrenićev sin, koji je trenutno obnaša tu funkciju u mladoj selekciji BiH.

Navijači su ionako rekli svoje. Novi selektor, kao niko ranije, ostao je bez podrške cjelokupne javnosti. Jasno je kakav se rezultat iz takve atmosfere može izroditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.