Amaterske transferne aktivnosti su, pokazao je izvještaj FIFA-e za 2022. godinu, brzo nadmašile one profesionalne. Tako je prošle godine dvostruko više bilo amaterskih nego profesionalnih transfera, a ukupno 49.238 igrača amatera napustilo je svoj nacionalni Savez i pridružilo se novom klubu u inostranstvu.

Zbog ruske agresije brojni ukrajinski fudbaleri amateri iz Ukrajine skrasili su se u drugim zemljama. U Njemačku ih je otišlo 2.061, u Poljsku 1.387, a u Češku 704.

Podaci FIFA-e pokazuju da su odlasci iz Bosne i Hercegovine u Njemačku itekako zastupljeni. Prošle godine su 462 fudbalera amatera otišla u ovu, za mnoge obećanu zemlju.

U rangu s BiH je i Hrvatska iz koje su u Njemačku otišla 423 fudbalera s amaterskim ugovorima.

Među top 10 su transferi iz Poljske u Njemačku, iz Francuske u Švicarsku i Belgiju, iz Belgije u Francusku, iz Njemačke u Austriju....

Screenshot: FIFA.com

Prema pravilniku Fudbalskog saveza BiH igrač amater je igrač koji za svoju fudbalsku djelatnost nije plaćen više nego što iznose troškovi koje je on stvarno imao. Klubovi prvih i drugih liga moraju imati zaključene amaterske ugovore s igračima, a ako postoji volja obje strane, klubovi mogu s igračima zastupiti profesionalni ugovor.

Troškovi puta i smještaja, kada klub odlazi na takmičenje i pripreme, troškovi pojačane ishrane, troškovi radne i sportske opreme i troškovi putovanja su troškovi koje je klub dužan izmiriti igraču amateru.

Vrijedi istaknuti da je za mnoge igrače amatere fudbaler sporedna djelatnost, jer po pravilu se bave nekim drugim poslovima.