open-navfaktor-logo
search
Stav iz Brisela
Iz Evropske komisije za Faktor: Bez komentara o Milanoviću, EU čvrsto ostaje uz BiH na putu ka članstvu
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i njen šef, austrijski diplomata Johann Sattler, nisu imali komentar na posljednje istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojima potcjenjivački govori o BiH. Milanovića ne žele komentirati ni u Briselu, ali ističu svoje opredjeljenje da BiH i dalje žele vidjeti u Uniji.
15.07.2021. u 15:37
get url
text

- Problem je što za BiH u Evropi nema nikakvog interesa, postala je predzadnja rupa na svirali - kazao je Milanović tokom posjete našoj zemlji.

VEZANI TEKST - Borell upozorio Tegeltiju: Glorifikaciji ratnih zločinaca i negiranju genocida nema mjesta u EU

Peter Stano, portparol Evropske komisije za vanjske poslove, za Faktor je kazao:

- Ne komentarišemo medijske izvještaje o navodnim ili stvarnim primjedbama političara ili lidera iz država članica EU-a, kao ni iz drugih zemalja. Kada je riječ o načinu na koji se EU odnosi i razmatra BiH, mi smo vrlo jasno ponovili svoje stavove za vrijeme Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i BiH koje se održalo u Briselu, a kojim je predsjedavao visoki predstavnik za vanjsku politiku EU-a Josep Borrell i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku EU-a Josep Borrell tada je, između ostalog, rekao:

- Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje ponovilo je nedvosmislenu posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, te našu opredijeljenost da ostajemo čvrsto uz nju u kretanju prema putu EU. 

Postoji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji koji su utvrđeni prije nego što se mogu poduzeti sljedeći koraci - poručio je Borell.

Peter Stano

Također, Borell je poručio kako negatorima genocida i presuda Tribunala nema mjesta u EU.

- Prije nekoliko dana odali smo poštu žrtvama genocida u Srebrenici, to nas podsjeća na potrebu za pomirenjem i da idemo naprijed. Srebrenica je međunarodno priznat genocid, to je jedna od najmračnijih tačaka moderne historije Evrope, to je mrlja u kolektivnoj svijesti onih koji su učestvovali u njemu i onih koji to nisu spriječili. 

Pokušaj revidiranja historije, glorifikacija ratnih zločinaca – tome nema mjesta u Evropi, to se neće tolerisati. Moraju se prevazići secesionističke politike iz prošlosti - bio je jasan Borell.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.