open-navfaktor-logo
search
Poznata imena
Iz Goražda dostavljeno sedam kandidatskih listi za Dom naroda FBiH: Koalicioni partneri poslali različite
Iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona upućeno je sedam kandidatskih listi za Dom naroda Parlamenta FBiH.
18.11.2022. u 12:28
get url
text
Skupština BPK

Liste su otišle jučer u Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine koja ima 24 sata roka da ih ovjeri i vrati kantonalnoj skupštini, koja potom tajnim glasanjem bira delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK-u su upućene četiri liste sa deset kandidata za delegate iz reda bošnjakog naroda, dvije liste sa po jednim kandidatom za delegate iz reda srpskog naroda, te jedna lista s jednim kandidatom za delegata iz reda hrvatskog naroda.

Jedini kandidat za delegata iz reda hrvatskog naroda je Berina Fejzić (BNS). Ona je i jedini zastupnik u Skupštini BPK iz reda ovog naroda i jedini zastupnik BNS-a, tako da je kandidirala samu sebe.

VEZANI TEKST - Konakovićev scenarij i u BPK: Pečat otet, sekretarka Skupštine i Klub SDA pisali Schmidtu

Skupština BPK ima dvije zastupnice iz reda srpskog naroda i obje su kandidovane za delegate u Domu naroda. Radi se o Branki Cvijetić koju je kandidovala njena stranka Novi početak, te Daliborka Milović koja je kandidirala samu sebe s obzirom na to da je i jedina zastupnica Liberalne stranke u Skupštini BPK.

Iz reda bošnjakog naroda upućene su četiri liste. Kako nam je potvrđeno, na listi koju je predao Nezim Alagić (NiP) nalaze se još Amar Imamović (NiP), Muradif Kanlić (SBB) i Haris Salković (NPI). Na listi Bh. demokrati-Džebrail Barjamović nalazi se ime kandidata Džebraila Bajramovića. Na listi Damira Žuge (SBiH) su još i kandidati Šefko Bukalo (NGL) i Muhamed Ramović (NES).

Klub zastupnika SDA predao je listu na kojoj su Aida Obuća i Kenan Kanlić.

Skupština BPK daje po jednog delegate iz reda bošnjakog, hrvatskog i srpskog naroda i jednog iz reda ostalih.

Interesantno je da su stranke koje čine skupštinsku većinu i koje su potpisale koalicioni sporazum uputile različite kandidatske liste iz reda bošnjačkog naroda. Parlamentarnu većinu u BPK čine Narod i pravda, Novi početak, Nova politička inicijativa, Stranka za BiH, SDP, SBB, BH Demokrati - Džebrail Bajramović i Nezavisna građanska lista (NGL).

Džebrail Bajramović je poslao sam listu, Narod i pravda, SBB i Nova poliitčka inicijativa su poslali svoju listu, dok su njihovi partneri iz Stranke za BiH i Nezavisne građanske liste poslali svoju listu na kojoj se našao i opozicioni zastupnik NES-a.

Koalicioni sporazum u Skupštini BPK

Zastupnici koji su potpisali koalicioni sporazum

Ko će od kandidata iz reda bošnjačkog naroda biti izabran, još se ne može reći jer je glasanje tajno. U Skupštini BPK kažu da je sve moguće.

Također, postoji mogućnost da BPK da još jednog Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH s obzirom na to da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema zastupnika iz reda bošnjakog naroda pa su, kako nam je rečeno, velike šanse da se on bira iz Skupštine BPK.

Iz reda hrvatskog naroda iz Skupštine BPK bira se jedan delegat, koliko je i kandidovano.

Iz reda srpskog naroda bira se jedan, a kandidovana su dva, ali će, kako nam je rečeno u Skupštini BPK, obje kandidatkinje ići u Dom naroda jer će nedostajati delegata u Parlamentu FBiH iz reda srpskog naroda. I ranije je, kada je Dom naroda Parlamenta FBiH brojao 17 delegata u svakom klubu konstitutivnih naroda, bilo problema prilikom njihovog izbora iz pojedinih kantona, a sada ovi klubovi umjesto po 17 broje po 23 delegata.

Iz Skupštine BPK bira se i jedan delegat iz reda ostalih, ali ih nema izabranih u Skupštini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.