open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Iz Milanovića progovorio Dodik, isto misle o RS-u, Dejtonu i Schmidtu
Predsjednik Republike i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je u Splitu na svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju podrške miru Sea Guardian u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 Vukovar i posada.
30.08.2021. u 13:32
get url
text

Nakon svečanosti komentirao je ideju Milorada Dodika da se predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske uključe u pregovore o rješavanju unutrašnjih pitanja u BiH i da se napravi novi Dejton. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučno je odbacio ideju njegovog kolege u državnom vrhu. Istakaoje kako je Dejtonski sporazum ionako moguće mijenjati jedino u Parlamentu BiH i da to ne može ovisiti o stajalištima drugih država.

VEZANI TEKST - Dodik po starom: Govorio o "mirnoj disoluciji" BiH, spominjao Vučića, "lažnom visokom predstavniku"...

- Dejtonski sporazum nije propao već se ne poštuje. Tu inicijativu komentiram dobronamjernom. Dejtonski sporazum se krši. To rade predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ne vjerujem da je to realna inicijativa. Podsjećam da je Izetbegović odlikovan od Tuđmana. Ta inicijativa neće ići jer ova druga dvojica to ne žele - kazao je. 

Komentirao je stanje u BiH i imenovanje novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Postoji Dejton i postoji paradejton koji se pretvara u paradontozu. Visokom predstavniku se daju velike, ogromne ovlasti. No, tu postoji cijeli niz sukoba. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, ne možemo osuditi cijeli narod. Sve na terenu stvorila je međunarodna zajednica. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori već Dejton, to je relativno jasno.

Gospodin Schmidt je OK, međutim, njega je imenovala Kvinta, pet država među kojima nema Kine i Rusije, koje su članice Vijeća sigurnosti. Misija u BiH bez vojne komponente je puno slabija. Taj mandat je nemoguć bez Vijeća sigurnosti, u kojem veto imaju Kina i Rusija, da bismo zatvorili krug, koliko god meni bila bliža zapadna demokratija kojoj pripadam, kojoj Hrvatska pripada - rekao je Milanović, prenose hrvatski mediji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.