open-navfaktor-logo
search
Kriza u NS FBiH
Iz NS ZDK optužuju Drljevića i prijete istupanjem iz takmičenja
Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine suočio se sa velikim problemima, iako takmičenja u sezoni 2020/21. još nisu ni počela, a pojedini savezi najavili su čak i istupanje njihovih klubova iz lige!
22.07.2020. u 20:03
get url
text

Zakuhalo se oko drugih liga, odnosno odluke Federalnog saveza da promijeni odluku o načinu vođenja ovih liga (još šest mjeseci takmičenje vodi kantonalni savez koji je vodio i u prošloj sezoni koja je prekinuta). Već smo pisali da se na ovu odluku žalio NS Tuzlanskog kantona, koji je najavio bojkot.

VEZANI TEKST - Klubovi iz Tuzlanskog kantona prijete bojkotom

Kako saznaje Faktor nezadovoljstvo su iskazali i u Nogometnom savezu Zeničko-Dobojskog kantona, koji traže da se vođenje Druge lige Centar vrati njima ili da se liga podijeli na dva dijela.

- Izvršni odbor NS FBiH, na sjednici održanoj 1. jula 2020. godine, zbog pritiska pojedinaca iz saveza u Goraždu, Orašju i Mostaru, koji su vodili takmičenje prošle sezone, donosi novu odluku kojom se vođenje takmičenja Druge lige Centar ustupa Fudbalskom savezu BPK, umjesto NS ZDK, kako je već ranije utvrđeno. Takva odluka se dostavlja tek 20. jula 2020. godine - poručili su iz NS ZDK, uz sumnju da Federalni savez svjesno nije dostavio odluku njihovom Savezu, kao ni klubovima.

Također, iz saveza u Zenici imaju zamjerki i na rad komesara Mirsada Drljevića.

- Klubovi sa područja NS ZDK su izrazili veliko nezadovoljstvo dosadašnjim radom FS BPK, kao i komesarom Drljevićem, zbog čega su zahtjevali reakciju i podršku IO NS ZDK. U cilju postizanja zajedničkih stavova, klubovi su dostavili pismenu saglasnost, koju su i lično potvrdili na sastanku održanom 15. jula, kojom podržavaju sve aktivnosti i odluke IO NS ZDK, a posebno da se takmičenje grupe Centar podijeli u dvije grupe, kao što je utvrđeno odlukom IO NS FBiH za grupu Zapad, koju čine NS USK Bihać i NS SBK Travnik, ili da se vođenje takmičenja povjeri NS ZDK, kako je i utvrđeno ranijom odlukom o rotaciji.

Bez odluke o imenovanju takmičarskih organa drugih liga za sezonu 2020/21, održan je žrijeb takmičarskih brojeva 16. jula, kojeg je zakazao neovlašteni komesar Mirsad Drljević, na kojem nisu prisustvovali predstavnici devet klubova iz NS ZDK - upozorili su iz Saveza sa sjedištem u Zenici, uz "prijetnju":

- NS ZDK će istrajati do kraja u iznalaženju pravednog rješenja, u skladu sa propisima, po cijenu da klubovi iz NS ZDK ne učestvuju u takmičenju Druge lige Centar za sezonu 2020/21!

I iz Mostara stiže apel koji je upućen na adresu Izvršnog odbora NS Federacije BiH, a u kojem se traži da se izmjeni odluka o načinu vođenja Drugih liga, te "da se praksa nastavi kao i prethodnih sezona".

Sjednica IO NS FBiH zakazana je za sutra i na njoj će biti očito dosta uzbuđenja. Objašnjenje i komentar novonastale situacije pokušali smo dobiti i u NS FBiH, no prvi operativac Eldin Baković nije odgovarao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.