open-navfaktor-logo
search
Odbijena optužnica
Iz Tužilaštva BiH demantuju advokata: Ljuban Ećim je saslušan u Beogradu
Tužilaštvo BiH je u predmetu protiv Ljubana Ećima, kojeg tereti za zločine protiv čovječnosti na području Kotor-Varoši i okoline, uz optužnicu predložilo pozivanje 261 svjedoka, te prilaganje oko 1450 materijalnih dokaza, kao i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva.
24.01.2020. u 11:04
get url
text

- Ispitivanje osumnjičenog, u prisustvu njegovog advokata organizirano je dana 26.06.2019. godine u Višem sudu u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, s obzirom da se osumnjičeni nalazi u bjekstvu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. Također, sačinjen je i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog br. PomUk-Po2 44/2019 Višeg suda u Beogradu, koji je dostavljen Sudu BiH - naveli su iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Sud odbio potvrditi optužnicu protiv Ljubana Ećima: Tužilac "zaboravio" da mu treba dokaz o saslušanju?!
 
Odluka o potvrđivanju ili odbijanju optužnice, kako dodaju,  je procesna radnja Suda BiH, koju tužilaštvo ne može komentirati.

- Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, Mersudin Pružan, ponovno će Sudu BiH uputiti optužnicu, s obzirom da žrtve i oštećeni u ovom predmetu, očekuju i zaslužuju provođenje pravde - naveli su iz Tužilaštva BiH. 

Podsjećamo, advokat Ljubana Ećima je novinarima kazao kako je Sud optužnicu odbio jer tužilac koji ju je podigao tokom istrage nije saslušao Ećima u svojstvu osumnjičenog.

Poznato je da je prema Zakonu o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine uvjet za podizanje optužnice saslušanje osumnjičenog na okolnosti koje mu se optužnicom stavljaju na teret.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.