open-navfaktor-logo
search
Raspisan konkurs
Izbor komesara MUP-a KS: Selimović, Bašić, Imamović..., ko će rukovoditi policijom?
Među nekoliko imena koja su, navodno, "u igri" su trenutni v. d. komesar Milorad Bašić, zatim Zeničanin Adis Imamović, načelnik Operativnog centra Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, navodni favorit ministra Katice, a spominju se i načelnici PU Centar Mirsad Đelilović i PU Hadžići Nusret Selimović
08.07.2019. u 21:07
get url
text

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) raspisao je prošle sedmice javni konkurs za izbor novog policijskog komesara u KS.

Pozicija policijskog komesara MUP-a KS ostala je upražnjena nakon smjene Mevludina Halilovića krajem marta, a do imenovanja novog policijskog komesara tu funkciju obavlja v. d. komesara Milorad Bašić, glavni inspektor i načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS.

Raspisivanju konkursa, podsjetimo, prethodilo je usvajanje i to po hitnom postupku Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Slijedom najnovijih zakonskih izmjena, jedan od uvjeta iz konkursa podrazumijeva da kandidat ne može biti osoba koja je ikada bila član neke političke stranke, ili je imenovana na bilo koju poziciju od bilo koje političke stranke.

Nakon što je konkurs objavljen, gotovo slavodobitno je objavljeno i to da dvojica smijenjenih komesara Vahid Ćosić i Mevludin Halilović u startu ispadaju iz utrke, a ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je "izrazio očekivanje kako će konkursna procedura rezultirati izborom najboljeg i najkompetentnijeg kandidata".

Vrijedi istaći da je novim zakonom proširena baza kandidata za izbor policijskog komesara na čin samostalnog inspektora, pa su posljedično uslijedile i spekulacije o kandidatu koji odgovara standardima "najbolje Vlade u historiji Kantona Sarajevo".

Među nekoliko imena koja su, navodno, "u igri" su trenutni v. d. komesar Milorad Bašić, zatim Zeničanin Adis Imamović, načelnik Operativnog centra Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, navodni favorit ministra Katice, a spominju se i načelnici PU Centar Mirsad Đelilović i PU Hadžići Nusret Selimović.

Upravo je posljednji, prema informacijama Faktora, glavni favorit. U policijskim, ali i političkim krugovima, spekulira se kako je Selimović navodno favorit predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Međutim, niko od onih koji tvrde da je Selimović favorit za poziciju komesara o tome nije htio zvanično govoriti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.