open-navfaktor-logo
search
Potvrdilo Tužilaštvo
Izbor komesara: Pripadnici FUP-a izuzeli dokumentaciju u MUP-u TK
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su iz MUP-a Tuzlanskog kantona izuzeli određenu dokumentaciju, s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za imenovanje novog direktora Uprave policije MUP-a TK, potvrđeno je za Faktor u Kantonalnom tužilaštvu.
11.05.2020. u 20:43
get url
text

- Po nalogu tužilaštva poduzimaju se sve mjere i radnje da vidimo ima li protuzakonitog djelovanja prilikom izbora komesara MUP-a TK - rekao je za Faktor Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva.

Podsjećamo Tužilaštvo TK otvorilo je, krajem februara, istragu protiv ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića. Njega su sumnjiči za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Postoji sumnja da je Brkić iskoristio svoj položaj da bi u određenom vremenskom periodu uticao, posredovao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na v. d. direktora da učine određene radnje koji oni inače ne bi smjeli.

- U skopu ranije otvorene istrage izuzeta je i nova dokumentacija, a kada ona bude analizirana znat ćemo imali uvjeta za, eventualno, proširenje istrage - kaže Arnautović.

Inače, na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je na poziciju direktora Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona imenovala Safeta Ibrahimovića. Ibrahimović je imenovan na period od četiri godine.

Bivšeg direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je krajem januara, a on je nakon toga podnio tužbu.

Glasnogovornica FUP-a Marina Zović potvrdila je za Faktor da su pripadnici ove policijske agencije, po nalogu Tužilaštva TK, danas zatražili određenu dokumentaciju od MUP-a TK u sklopu ranije otvorene istrage.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.