open-navfaktor-logo
search
Stranka ili narod
Izbori u Janji: Jedina "pobjeda" NiP-a usmjerena isključivo protiv SDA jeste pobjeda srpske liste
Nakon što su u Janji održani izbori za članove Savjeta mjesne zajednice Janja u koje je ušlo osam članova sa liste Grupa građana "Jedinstvena lista" srpske nacionalnosti, te jedan član Udruženja Oksigen Janja Mujo Bogaljević.
11.04.2022. u 13:22
get url
text

Niti jedan kandidat iz SDA niti iz stranke Narod i pravda nije ušao u Savjet mjesne zajednice Janja.

Član Povjereništva Naroda i pravde Bijeljina i Janja Mirsad Trnovac se uprkos lošem rezultatu zahvalio glasačima koji su izašli na izbore.

- Veliko hvala aktivistima Naroda i pravde koji su se lavovski i pošteno borili, oni su zaslužni što priča Naroda i pravde raste iz dana u dan u Janji. Došli smo u situaciju da imamo omjer u rezultatu SDA i Naroda i pravde 55-45, što je bilo teško za povjerovati prije samo godinu dana – napisao je Trnovac, te nastavio:

- Rezultati izbora nisu onakvi kakve je Janja morala da ima, Novo naselje je odnijelo ubjedljivu pobjedu na omjer 8-1 ili 7-2. Poraznije od rezultata je jedino da je danas u Janji 90 posto glasača glasalo sa pomagačem i da se barem 200 ljudi vratilo sa birališta zbog nevjerovatnih gužvi. Napade SDA kao i sve do sada ćemo lako demaskirati već sutra sa svim dokazima, ko je želio jedinstvo i ko je bio protiv.

Objava Mirsada Trnovca 

Na rezultate posljednjih izbora za Savjet mjesne zajednice Janja reagirao je i Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda RS-a i predsjednik SDA Janja.

- Izbor samo jednog Bošnjaka među ukupno devet članova Savjeta mjesne zajednice Janja direktna je posljedica razjedinjenosti Bošnjaka i političke kratkovidosti pojedinih političkih opcija koje se deklarišu kao probosanske. Činjenica da stranka Narod i pravda nakon ovih rezultata slavi svoj uspjeh jer su se približili SDA po broju osvojenih glasova, a ne prepoznaju poraz Bošnjaka u Janji, pokazuje da im je stranka mnogo važnija od naroda - navodi Baćevac.

Kako ističe u saopćenju za javnost, jedina "pobjeda" koju je Narod i pravda ostvarila svojom politikom koja je usmjerena isključivo protiv SDA jeste pobjeda srpske liste.

- Podsjetit ću da smo Narodu i pravdi uputili poziv da napravimo zajedničku listu koja bi sasvim sigurno omogućila izbor većine Bošnjaka u Savjet mjesne zajednice. Oni su taj poziv odbili, izabravši stranački interes ispred interesa naroda. Žalosno je i zabrinjavajuće da nakon Novog Travnika, gdje su omogućili pobjedu kandidatu HDZ-a BiH, te Jajca, gdje je malo nedostajalo da učine istu štetu, ali i Velike Kladuše i Mostara, Narod i pravda nije naučila lekciju već im je mržnja prema SDA i dalje važnija od naroda i države. Sa posljedicama takve kratkovide politike ćemo živjeti mi, Bošnjaci u Janji, a ne rukovodstvo Naroda i pravde iz Sarajeva, kojima je jedini politički program borba protiv SDA, a ne interesi Janje, Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine - navodi Baćevac u saopćenju.

Kada bi se sabirali glasovi onih koji su prošli u Savjet MZ i Bošnjaka na listama SDA i Naroda i pravde razlika je skoro 3.000 glasova, ali to ništa ne znači kada se uzme u obzir da su bili razjedinjeni i da je bilo važnije pobijediti jedni druge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.