open-navfaktor-logo
search
Dostavljen prijedlog
Izborni zakon po Čovićevoj mjeri: Arijevci naprijed, ostali stoj
Prijedlog HDZ-a BiH za izmjene Izbornog zakona BiH u kojem je definiran način izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, dostavljen Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona, isti je kao i prijedlog iz 2017. godine, odnosno 2019. koji nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.
23.07.2021. u 07:53
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH: HDZ ponudio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona

HDZ i lider ove stranke Dragan Čović, koji su samoprozvani jedini "zaštitnici Hrvata" i "nositelji europskih vrijednosti", sačinili su prijedlog koji se uopće ne uklapa u evropske vrijednosti. Naprotiv, diskriminirajući je i rasistički u svakom pogledu.

Tako ponovo pokušavaju progurati model izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, gdje nema mjesta za Hrvate iz Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog i Unsko-sanskog kantona. Nakon brojanja krvnih zrnaca, probrani su na osnovu ne samo etničke, već i teritorijalne pripadnosti, tamo gdje HDZ vlada.

Jedini "legitimni delegati Hrvati", prema Čovićevoj zamisli, dolaze iz Hercegovačko-neretvanskog (5), Srednjobosanskog (4), Zapadnohercegovačkog (3) i Livanjskog kantona (2), a po jedno mjesto zapalo je "legitimne Hrvate" iz Zeničko-dobojskog, Posavskog i Tuzlanskog kantona.

Čovićeva želja je i da bošnjački delegati dolaze iz sedam kantona, dok bi tri kantona bila zakinuta – Livanjski, Posavski i Zapadnohercegovački – jer tamo prema njegovom izračunu ne žive "legitimni Bošnjaci".

Predstavnici srpskog naroda, namaštao je lider HDZ-a, svoje delegate bi dali također iz sedam kantona, dok Srbe koji žive u Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu ne smatra legitimnim.

VEZANI TEKST - Izborni zakon ponovo na stolu: HDZ dostavlja novi prijedlog za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH

Sedam delegata iz reda ostalih bili bi izabrani iz Sarajevskog (3), Tuzlanskog (2), te po jedan iz Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona. Šta je sa preostalih šest kantona, nije pojašnjeno u ovom prijedlogu.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, oni bi se birali iz ad hoc izbornih jedinica, tako da mogu biti izabrani samo "legitimni" i čistokrvni Hrvati, Bošnjaci i Srbi.

Ovim HDZ-ovim prijedlogom ne implementira se niti jedan presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Ilijaz Pilav, Azra Zornić, Svetozar Pudarić).

S obzirom na to da su dostavili prijedlog koji nema ni teoretske šanse da prođe i bude usvojen, očigledno je da Čović ne želi izmjene Izbornog zakona kakve od vlasti Bosne i Hercegovine već godinama traže i Brisel i Washington, te da je njegov jedini cilj blokade i konačno proglašenje UZP-ovske Herceg-Bosne, etnički čistih teritorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.